matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.2.2010
Zadania
Odp.
1
Julia:
a.rozwiąż równanie x
4
− 5x
2
= −4 b.rozwiąż równanie x
3
+6x
2
−2x−12=0
1
kasieńka:):
Jakie współrzedne ma Środek S okręgu o równaniu x
2
+ y
2
+ 4x − 6y − 221=0
21
mrr.:
Hej! Prosze was o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak zabrac sie za to zadanie.
1
Bożena:
Jaki stopień ma wielomian, który jest; a) Sumą dwóch wielomianów z których jeden jest stopnia szóstego a drugi trzeciego
0
Kaśka :-):
W rzucie 20 razy trzema monetami otrzymano wyniki przedstawione w tabeli. Oblicz wartość a procent oraz średnią liczbę uzyskanych orłów.
5
Ola:
Proszę o pomoc, tylko o wytłumaczenie co trzeba dalej zrobić, jak obliczyć motocyklista poruszajcy sie ze stala predkoscia przejechal droge z miasta A do miasta B w
3
Miś:
Proszę o ułożenie równania do zadania, W pewniej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i muzykę na bal studniówkowy w sumie
2
Pablo:
Mam problem z tymi dwoma zadaniami: 1.Napisz równanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt a i prostą l
1
Aka:
Wie ktoś jak zrobić to zadanie
Aby móc kupić na raty lodówkę wartą 1700 zł w pewnym sklepie trzeba zapłacić 19% jej wartości
11
Kani:
x+ ay − z=1
4
Ile rozwiazań rzeczywistych ma równanie 5x
4
−13=0 ?
2
Miś:
Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki. Dane jest wyrażenie W(x)=
x
2
−3x
x
3
. oblicz wartośc tego wyrażenia dla x=
√
2
+3. Wynik
8
Ile wynosi liczba punktów wspólnych okręgu o równaniu (x+3)
2
+ (y−1)
2
=4 z osiami układu współrzędnych
1
Wskaż liczbę rozwiązań równania 11−x / x
2
−11 =0
0
animka88:
1. rzucamy trzy razy monete. Oblicz prawdopodobienstwo, ze reszek bedzie wiecej niz orłów. 2. krwaędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi jego
1
ulka:
jeden z boków kwadratu ABCD jest zawarty w prostej 2x−y−2=0. wierzchołek A(1,5). oblicz współrzędne pozostałych
2
Które z równań opisuje prostą prostopadłą do prostej o równaniu: y=4x+5
1
Justyna:
Jesli A=<−6,4> B=(0;4) to A/b wynosi: a)<−6;0)
8
pirciu:
Wykaż, że równanie x do potęgi 1993 − ax do kwadratu − bx = 0
0
Wskaż liczbę rozwiązań równania 11−x / x
2
−11=0
3
Monia:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
7
kasia:
Wysokość H prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego jest dwa razy większa niż długość a krawędzi jego podstawy. Oblicz cosinus kąta zawartego między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
1
Madzia;*:
POMOCY
5
kamila:
podstawa AB trojkata rownoramiennego ABC ma dlugosc 8cm. Wyskokosc CD opuszczona na podstaw rowna jest odcinkowi DE laczacemu srodek podstawy ze srodkiem ramienia. Oblicz dlugosc
3
Hania =):
Paweł w ciagu kilku dni przeczytał ksiazke liczaca 250 stron. Codziennie czytał o 10 stron wiecej niz poprzedniego dnia, a ostatniego dnie przeczytał 70 stron. Przez ile dni paweł
4
Madzia;*:
jest ktos jeszcze kto czuje sie na silach aby z matmy pomoc?
0
Hania =):
Paweł w ciagu kilku dni przeczytał ksiazke liczaca 250 stron. Codziennie czytał o 10 stron wiecej niz poprzedniego dnia, a ostatniego dnie przeczytał 70 stron. Przez ile dni paweł
3
Anjaa:
Jakby ktoś mógł pomóc...
2
ewe:
Ciagi. Myslalam ze to rozumiem ale teraz widze ze nie ...
4
pluto:
Hej
Dana jest funkcja f(x) = | (1−x)
2
− 5|.
18
Creative:
Proszę o podanie metod (oprócz metody podstawiania) jakimi można obliczyć Układ równań liniowych tego typu:
0
milenka:
Zadanie z fizyki: 1. Światło pada na powierzchnię cieczy o współczynniku załamania 1,4. Promień odbity jest
5
Hania =):
zbadaj monotnicznosc ciagu :
5
Monika:
gdy zapytano sławnego greckiego matematyka,Pitagorasa ilu uczniów uczęszcze do jego szkoły odpowiedział: połowa uczniów studiuje matematyke,czwarta czesc muzyke, siódma milczy (sa to
5
ania:
rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne
1
Benia:
do Feetka : skad wzial sie zapis w zad z ciagami : x/2 = 8/x ? prosze o odp−Benia
1
Hania =):
Na regale w sumie stoi 150 ksiazek. Na najnizszej polce stoi 20 ksiazek i wiadomo ze liczby ksiazek na pieciu polkach tworza ciag arytmetyczny. Ile ksiazek stoi na kazdej polce?
23
Hania =):
Na regale w sumie stoi 150 ksiazek. Na najnizszej polce stoi 20 ksiazek i wiadomo ze liczby ksiazek na pieciu polkach tworza ciag arytmetyczny. Ile ksiazek stoi na polce?
2
marcin.r:
rzucamy 3x moneta.oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ;wypadnie co najmniej 1 reszka
1
szuszu:
POMOZE KTOS
0
justyś:
0
jolka:
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym wysokosc jest o 50% dłuższa od krawedzi podstawy. Oblicz miarę kąta nachyllenia ściany bocznej do płaszczezny podstawy tego osrosłupa.
21
justyś:
pomoże ktoś z religi
hmm
1
Hania =):
suma ciagu arytmetycznego wynosi :
43
jolka:
Misiu pomozesz mi?
0
jolka:
5
kubus:
mam pytanie, poprawiam w tym roku matme rozszerzona, i wiem ze zdaje ja na starych warunkach (pierwszy raz pisałem 2009) zdałem ale poprawiam wynik, czy maturę otrzymam według wymagań
1
justyś:
puszka do konserw ma kształt walca . olicz objętość tej puszki wiedząc , że dłudość jej średnicy jest równa 10cm a wysokość 5cm. ale potrzeba na jej spożądzanie jeśli 20% należy
1
Hania =):
Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym
1
jolka:
kto mi pomorze z ostrosłupami?
0
justyś:
przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 49cm kwadratowych . oblicz pole powierzchni i objętość walca
0
Kasia:
Proszzęę:( nikt nie odpowiedział na moje zdanie...
0
jey:):
prosze
http://matematyka.pisz.pl/forum/38603.html
0
justyś:
odrobicie mi
prosze o kontakt czy mi pomożecie
16
Kasia:
Liczby 102, 105,108,111... są kolejnymi początkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego (a
n
). zapisz wzór ogólny na n−ty wyraz tego ciągu. Oblicz wyraz a
81
0
justyś:
moje 2 zadania są na dole pomocy
0
justyś:
pomoiżecie w 2 zadaniuach
2
justyś:
jaką pojemność ma ganek w kształcie walca którego długość średnicy jest równa 18cm a wysokość 12cm
0
justyś:
przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu 49cm kwadratowych . oblicz pole powierzchni i objętość walca
0
Hania =):
Wyznacz iloraz i pierwszy wyraz ciagu geometrycznego, jesli wiesz, ze trzeci wyraz tego ciagu jest rowny 144 a iloraz jest 18 razy mniejszy od pierwszego wyrazu tego ciagu.
0
Benia:
POMOCY! dany jst ciag arytmetyczny (a
n
) o pierwszym wyrazie a
1
=3 i roznicy r=m
2
+4. Dla jakich m ciag jest rosnacy?
3
Hania =):
Dany jest ciąg o wyrazie ogolnym
1
Benia:
POMOCY! liczby (2,x,8) tworza ciag geometryczny ktory nie jst monotoniczny.Ile wynosi x ?
12
Creative:
Witam wszystkich. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki a najlepiej o jej rozwiązanie gdyż mam bardzo mało czasu, a muszę się nauczyć na poprawę egzaminu
Bardzo mi na tym zależy.
0
Scooter:
Oblicz promień podstawy stożka mając dane objętość V i pole powierzchni całkowitej S tego stożka.
2
Miś:
Stojak na plakat ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 2,4m i wysokość 2m. Naklejony na trójkąt plakat ma mieć kształt prostokąta (wpisanego w trójkąt). Jakie wymiary musi mieć
1
lisekkaboom:
Rozwiąż nierównośc −x
2
−2x+15≥0
0
Amisu:
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, którego przekątna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni i ma długość 4 cm
11
olcia:
prosze o pomoc: oblicz wysokość i objętość ostosłupa prawidłowego trojkatnego o krawędzi podstawy 8 dm i krawędzi bocznej 12dm
6
szuszu:
udowodnij ze jesli a) x i y sa liczbami rzeczywistymi to x
2
+y
2
≥2xy
3
Milka:
Spośród ośmiu osób, wśród których są państwo Toruńscy należy wybrać czteroosobową komisję. Na ile sposobów można to zrobić, jeśli pan Toruński nie wejdzie do komisji bez żony, ale pani
0
Kasia:
Proooszęę o pomoc chodzi o wielomiany i trygonometrię
mam kilka pytań, sama sobie nie poradzę..
0
Martyna:
Oblicz pozostałe boki i kąty trójkąta mając dane a=6,2 β=45
o
R=4 .Udowdnij że pole trójkąta o bokach ABCjest równe promieniu koła opisanego R wyraża sie wzorem P=
abc
4R
0
Lola:
Ktokolwiek
PomocY
!
0
olcia:
prosze o pomoc nie mam pewnosci w tym zadaniu
0
Martyna:
W trójkącie ABC mamy dane kąt ABC=70
o
ACB=75
o
.Oblicz stosunek boków AC i BC
0
Milka:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = 3sin
2
− 6sinx + 1
5
kubus:
mam pytanie, poprawiam w tym roku matme rozszerzona, i wiem ze zdaje ja na starych warunkach (pierwszy raz pisałem 2009) zdałem ale poprawiam wynik, czy maturę otrzymam według wymagań
22
justyś:
pomożecie
2
Róża:
Dane jest równanie x
2
+ (2−1)x−3−a=0. Dobrać tak wartości parametru a , aby suma odwrotności pierwiastków tego równania byla mniejsza od 2
2
justyś:
puszka do konserw ma kształt walca . olicz objętość tej puszki wiedząc , że dłudość jej średnicy jest równa 10cm a wysokość 5cm. ale potrzeba na jej spożądzanie jeśli 20% należy
0
Alchemik:
Rzucamy 3 kostkami do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo że przynajmniej na jednej kostce nie wypadła szóstka
4
matthew:
:::rysunek::: mam takie zadanie:
1
Prosze pomocy :(:
Skróć:
(n+2)! − (n+1)!
(n+2)! + (n+1)!
1
ORZEŁ:
prosze o pomoc w dokończeniu zadania z trygonometrii − liceum
x
x
5
sin
4
+cos
4
=
3
3
8
0
Niewiadoma:
pole trójkąta ABC gdzie A(1,2), B(2,3) wynosi 8. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że należy on do prostej 2x−y=0
4
kony:
prosze o pomoc: oblicz wysokość i objętość ostosłupa prawidłowego trojkatnego o krawędzi podstawy 8 dm i krawędzi bocznej 12dm
0
Karola:
Wysokość stożka zmniejszono 4 razy. Ile razy należy powiększyć długość promienia podstawy, aby objętość stożka pozostała bez zmian?
1
Karolina:
pomóŻcie Cyfry 1,2,3,4,5,6,7 ustawiamy w sposób losowy w szereg. Ile jest takich ustawień, że:
0
Aga:
Znajdź pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
), w którym a
1
+ a
2
+ a
3
= 6 i a
1
+ a
3
+ a
5
= 10,5.
2
żabcia:
Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią
6
madziaa:
rozloz wielomian na czynniki w(x)=x
4
+324. prosze zeby ktos poswiecil chwile i wytlumaczyl mi to
0
madziaa:
rózłoz wielom ian na czynniki w(x)=x&4*324 prosze zeby ktos mi to wytlumaczyl
0
Miś , Eta ratujcie:
0
bania:
rozwiąż układ równań |x|=3
3
Eta prosze pomóż:
2
sandi:
uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron,przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę stron.Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej,to przeczytałby tę książkę o 3 dni
2
Holy:
czy układ [2x+y=1 [4x+y−2=0
0
heyxD:
kule przecieto plaszczyzna oddalona od jej srodka o 2cm. Oblicz objetosc kuli,wiedzac ze promien kuli, laczacy ten przekroj ze srodkiem kuli jest nachylony do przekroju pod katem 70◯
0
Martunia:
w czworokącie ABCD kątB=90 i kąt D+100. Porównaj kąty A i C
1
heyxD:
Prosze o pomoc.
0
Marta;):
Marta
: w trójkącie ABC w którym |CA|=|CB|, punkt D leży na przedłużeniu postawy AB tak że |AD|=|AB|+|BD|. Która nierówność jest prawdziwa? a) |CD|>|AC| b) |BD|>|CD| c) |AB|>|BD| d)
0
heyxD :
kule przecieto plaszczyzna oddalona od jej srodka o 2cm. Oblicz objetosc kuli,wiedzac ze promien kuli, laczacy ten przekroj ze srodkiem kuli jest nachylony do przekroju pod katem 70◯
0
Marta;):
Marta
: w trójkącie ABC w którym |CA|=|CB|, punkt D leży na przedłużeniu postawy AB tak że |AD|=|AB|+|BD|. Która nierówność jest prawdziwa? a) |CD|>|AC| b) |BD|>|CD| c) |AB|>|BD| d)
2
ZUZKA ; ):
hej ; ) Pomożecie?
0
Paula:
Odcinek AB, gdzie A(3,2) i B(2,−1), jest krótszą podsatwą trapezu. Druga podsatwa jest 2 razy dłuższa od podstawy Ab, a jej środkiem jest M(1,1). Wyznacz wspołrzedne pozostalych
2
Kamila:
:::rysunek::: Trapez równoramienny opisany jest na okręgu o promieniu 1. Pole trapezu wynosi 5.
7
Basia:
trzeba policzyć pochodną i podać ekstrema funkcji
0
Marta;):
w trójkącie ABC w którym |CA|=|CB|, punkt D leży na przedłużeniu postawy AB tak że |AD|=|AB|+|BD|. Która nierówność jest prawdziwa? a) |CD|>|AC| b) |BD|>|CD| c) |AB|>|BD| d)
0
joyko:
sinus kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do jego ściany bocznej jest równy 2/3, obl objętośc graniastosłupa, wiedząc że w podstawie jest kwadrat o boku 4
0
joyko:
Na prostej o równaniu 2x − y −5 = 0 znajdź punkt, dla którego suma kwadratów jego odległości od osi UW jest najmniejsza
0
joyko:
przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu równym 2 . oblicz pole podstawy tego stożka
0
joyko:
z Urny, w której są 4 kule o numerach 1, 2, 4, 6 losujemy kolejno dwie bez zwracania . oblicz prawdop. tego, że numer drugiej kuli będzie o 2 wiekszy od numeru pierwszej
1
kuba:
Jak rozwiazywać równania prowadzące do układów równań? Wiem co prawda jak się je rozwiązuje, ale mam problemy ze zmianą postaci równania na taka żeby
7
prosze o pomoc:
oblicz wysokość i objętość ostosłupa prawidłowego trojkatnego o krawędzi podstawy 1 dm i krawędzi bocznej 12dm
0
Waldek:
5. Punkty A=(−2,4) i B=(5,−2) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wiedząc, że środek boku BC leży na osi x, a środek boku AC na osi y, oblicz wspólrzędne wierzchołka C trójkąta ABC.
0
Waldek:
1. Kolejnymi wierzchołkami kwadratu A,B,C,D są punkty A=(−3,−3), B=(3,−1), C=(1,5). Oblicz wspólrzędne wierzchołka D.
0
Ania:
Kasprzakos
mozesz mi pomoc
? prosze
0
Ania:
proszę pomóżcie mi!
28
Ania:
pomozcie
Ania: W trapezie prostokątnym ramię tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 30(stopni). Krótsza
0
Ania:
no blagam pomozcie mi
!
0
Kuba:
z Urny, w której są 4 kule o numerach 1, 2, 4, 6 losujemy kolejno dwie bez zwracania . oblicz prawdop. tego, że numer drugiej kuli będzie o 2 wiekszy od numeru pierwszej
0
Kuba:
przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu równym 2 . oblicz pole podstawy tego stożka
0
kuba:
Witam.
0
Ania:
W trapezie prostokątnym ramię tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 30(stopni). Krótsza podstwa ma długość 4cm, a wysokość trapezu wynosi 6cm. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
0
Kuba:
Na prostej o równaniu 2x − y −5 = 0 znajdź punkt, dla którego suma kwadratów jego odległości od osi UW jest najmniejsza
0
Kuba:
sinus kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do jego ściany bocznej jest równy 2/3, obl objętośc graniastosłupa, wiedząc że w podstawie jest kwadrat o boku 4
6
djmaniek:
4log
2
5=?
0
Kuba:
fcja f(x) = mx + m
2
jest malejąca, a jej wykres przechodzi przez punkt (1,2) wyznacz m, oraz oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami układu współrzędnych
2
Kuba:
:::rysunek::: Dany jest okrąg o środku O.
0
Paulina:
W pierwszej loterii jest n losów, w tym 2 wygrywajace. W drugiej loterii jest dwa razy wiecej losow niz w pierwszej, w tym trzy wygrywajace. Ania kupila po jednym losie z kazdej loterii.
3
Jarek:
Man problem ztym zadaniem..Wiem tylko że wynik to y=120−30 t Kolarz znajduje się w odległości 120 km od mety,do której zbliża się ze stałą prędkością.Za 4h
2
motka54:
x
3
−3x+2
x−1
=0
6
Aneta:):
Basia, eta pomóżcie
0
Pliiss help mee:
20
anmario:
:::rysunek::: Witajcie, sto lat Tym razem ja mam problem. Da się to narysować bez odrywania ręki i
0
ZUZKA ; ):
hej ; ) Pomożecie?
0
prosze o pomoc Łączny wiek państwa Nowaków wyraża się liczbą lat zprzedziału (80,100). Jeśli pan nowak jest o
2
_emDżi_:
TRUDNE ZADANKO
Pomocy
Proszę
Proszę o pomoc
Wyznacz te wartości paramatru m, dla których jeden z pierwiastków równania
3
hej
co to znaczy liczba pierwsza?
11
Kasprzakos:
∫
x+1
x
2
−6x+9
dx=|t=x
2
−6x+9 , dt=x+1 dx |=∫
1
t
dt=ln|t| + c= ln|x
2
−6x+9|+ c
2
Pliiss help mee:
0
Waldek:
5. Punkty A=(−2,4) i B=(5,−2) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wiedząc, że środek boku BC leży na osi x, a środek boku AC na osi y, oblicz wspólrzędne wierzchołka C trójkąta ABC.
0
Waldek:
1. Kolejnymi wierzchołkami kwadratu A,B,C,D są punkty A=(−3,−3), B=(3,−1), C=(1,5). Oblicz wspólrzędne wierzchołka D.
8
motka54:
prosze o pomoc : rozwiąż równanie k−3/k−6 = 0
1
marcin.r:
RZUCAMY TRZY RAZY MONETA.OBLICZ PRAWDOPODOBIENSTWO ZDARZENIA;WYPADNIE DOKLADNIE JEDNA RESZKA
3
justyś:
pomoże ktoś mi w 3 zadaniach prosze
5
Karolina:
Proszę o pomoc
Rzucamy pięć razy kostką do gry. Ile jest możliwości otrzymania szóstki tylko w trzecim i
4
Basia:
x+1
liczę pochodną
i w mianowniku wychodzi mi zero.Dobrze rozwiązałam?co z tym zrobić
x−1
skoro wychodzi 0?
2
bartek:
Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko trzy dzielniki. Uzasadnij ,że rożnica tych liczb jest podzielna przez 4.
0
justyś:
0
goldenfille:
POMOCY Na kole o promieniu 2 opisano trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości x i y. Wyznacz
0
Karolina:
W trójkącie równoramiennym ABC (IACI=IBCI) poprowadzono wysokość BD, która podizeliła trójkąt na dwa trójkąty ABD i CDB tak, że stosunek pola trójkąta CDB do pola trójkata ABD jest równy
1
justyś:
0
Karolina:
W dniu ukończenia 2 lat Piotruś ważył 13,2kg. Przez kolejne trzy lata jego waga wzrastała średnio o 0,15 kg miesięcznie. Potem w ciągu każdego kolejnego roku przyrost jego wagi był o
2
Maturalna:
Koszt wynajęcia autokaru na wycieczkę wynosi 1500zł. pięciu uczniów nie pojechało na wycieczkę i wtedy każdy z pozostałych uczniów musi zapłacić o 10 zł więcej. oblicz ile uczniów jest w
1
Maturalna:
z urny w której jest 6 kul czarnych i 4 zółte wyjęto dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem. oblicz prawdopodobieństwo że wyjęto kule jednakowych kolorów
1
Maturalna:
wykaż log
7
5=log
4
9
25
4
Marina:
Dana jest prosta o równaniu y=3x−1 oraz okrąg o środku w punkcie S=(1,−2) i promieniu r =
√
2
.sporządź rysunek pomocniczy.Oblicz odległość środka okręgu od danej prostej.
2
Maturalna:
same wartości dodatnie przyjmuje funkcja: a. Ix+5I
2
marcin.r:
rzucamy trzy razy moneta.oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ;wypadna dwa orly
0
justyś:
prosze o pomoc
1
Maturalna:
Srednia wieku 15 pracowników pewnej firmy wynosi 33lata. gdy przyjęto nowego pracownika średnia zwiększyła się o rok. ile lat ma nowy pracownik>>?
1
potrzebujaca:
W przedziale wagonu kolejowego są ustawione naprzeciw siebie dwie ławki. Każda ma 5 numerowanych miejsc. Do przedziału weszło pięć osób. Trzy chcą siedzieć przodem do kierunku
2
justyś:
jaką pojemność ma ganek w kształcie walca którego długość średnicy jest równa 18cm a wysokość 12cm
0
potrzebujaca:
Ile można utworzyć liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach należących do zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
0
potrzebujaca:
ze zbioru {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}losujemy kolejno cztery cyfry bez zwracania a nastepnie zapisujemy je w kolejnosci losowania tworzac liczbe czterocyfrowa. Ile można otrzymać w ten
1
beatka:
Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 45. Krawedzie podstawy maja długość 3 i 4 cm . Oblicz objętość bryły.
0
marcin.r:
metalową kulę o promieniu dl.10 cm oraz stożek w którym srednica i wysokosc maja dl.odpowiednio
1
Ela:
Kupując kilka kilogramów gruszek zapłacimy 84 zł. Gdy kupimy o 10 kilogramów więcej to zapłacimy za kilogram 1 zł mniej i wówczas nasz rachunek będzie wynosił 93. Jaka jest cena
0
marcin.r:
metalową kulę o promieniu dl.10 cm oraz stożek w którym srednica i wysokosc maja dl.odpowiednio 16cm i 12cm przetopiono.nastepnie z otrzymanego metalu wykonano walec o srednicy 8pU{3}
0
Bożena:
Oblicz wartości współczynników p i s tak, aby różnica wielomianu W(x) i P(x) była wielomianem zerowym, jeżeli; W(x)=px
4
+ x
3
+ 4x
2
2− sx+5 i P(x) = x(x+2)
2
+5.
2
pan tenorek:
Cześć, mam takie zadanie:
0
marcin.r:
wyznacz miare kąta miedzy ścianą boczną i płaszczyzna podstawy ostrosłupa prawidłowego szesciokątnego wiedząc ze pole jego podstawy jest równe 6
√
3
a pole powierzchni bocznej
1
Basia ;):
Mam problem z takim zadankiem
Prosiłabym o pomoc
0
madzia:
Dla jakich wartości parametru s trójmian y=x
2
+2sx+2+s=0 ma dwa różne miejsca zerowe i zbiór
1
wartości Y=[−
,
∞
]
4
0
madzia:
Dane jest równanie x
2
+ (2 − a)x − 3 − a = 0 . Dobrać tak wartości parametru a, aby suma odwrotności pierwiastków tego równania była mniejsza od 2
0
marcin.r:
prawdopodobienstwo po wiadomosciach z kraju i ze swiata telewizja ma nadac piec reklam :trzy reklamy róznych
2
Justyna:
PILNE
Liczby X1 i X2 są różnymi pierwiastkami równania x
2
−2
√
2
x+p
2
+1=0. Dla jakich warptości
0
kuba:
4−x
2
Dla jakich wartości parametru a funkcja
dla x≠2
2−x
f(x)={ a dla x=2
1
olka:
Obliczyć współczynniki trójmianu kwadratowego y=ax
2
+bx+c wiedząc, że do wykresu tego trójmianu należą punkty A(1,3) i B(3,5) oraz, ze ma on największą wartość w punkcie x=1,5
0
kaśka:
Prawdopodobieństwo że w sobotę będzie padać wynosi 50%. Prawdopodobieństwo żę następnego dnia spadnie deszcz wynosi także 50%. Jakie jest prawdopodobieństwo że co najmniej jednego dnia
0
justys0321:
Punkt A leżący wewnątrz kąta dwuściennego jest odległy od każdej z jego ścian o 7cm. Kąt zawarty miedzy odcinkami poprowadzono z punktu A prostopadle do każdej ściany kąta ma miarę
2
kaśka:
Jak to obliczyć
Ile przekątnych ma graniastosłup prawidłowy sześciokątny
2
Andzia:
Pilne
! napisz równanie okręgu o promieniu
√
5
stycznego do prostej o równaniu x−2y−1=0 w punkcie
1
Kuba:
udowodnij, że p{9−4
√
5
] =
√
5
−2
0
kika:
:::rysunek::: wyznacz przyspieszenie układu jeżeli współczynnik tacia wynosi 0,3
0
Monia:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
1
Ewka17:
Wykaż, że jeśli miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny, to co najmniej 2 kąty tego czworokąta są proste.
0
Kaśka:
1. W pierwszej loterii jest n losów, w tym 2 wygrywajace. W drugiej loterii jest dwa razy wiecej losow niz w pierwszej, w tym trzy wygrywajace. Ania kupila po jednym losie z kazdej
8
Basia:
x+1
F(x) =
x−1
0
Paulinaaaa:
Wykaż, że jeśli miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg arytmetyczny, to co najmniej 2 kąty tego czworokąta są proste.
0
GOGOK:
Przekrój poprzeczny ziemnego wału przeciwpowodziowego ma mieć kształt równoramiennego trapezu o podstawach długości 6 m i 16 m oraz wysokości 12 m. Trzeba jednak usypać wyższy wał, bo przez
3
Basia:
Pochodna
1
Co to znaczy że równanie ma ROZWIĄZANIA RZECZYWISTE ?
1
pawel:
log
3
x − logx
4
≤ 0
1
Jaka jest najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x)=x
2
+4x−3 w przedziale <0,3> ? a. −7
1
mik:
Skład procentowy powietrza to: 78,09% azotu, 20,91% tlenu, 1% argonu, neon, hel, metan, krypton, wodór i inne.
1
Takie dođ nietzpowe pztanie mam
Ile to jest 4
√
3
/ 2
√
3
3
Prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f(x)=−x
2
+6x−10. Wynika stąd że
6
Wykres funkcji kwadratowej f(x)=3(x+1)
2
−4 NIE MA punktów wspólnych z prostą o równaniu: a.y=1
4
ewe:
czesc
mam jutro klasowke z fizy, ale nie umiem zrobic jednego zad.
8
Jaki jest zbiór roziązań nierówności x
2
≥5 ?
1
Julka:
bok rombu ma długość 13, suma długości przekątnych jest równa 34 A)wyznacz ple tombu oraz sinus kąta ostrego
2
jimi:
∫x arc tg x dx
3
jey:):
Eto Bogdanie Basiu pomocy
zad1 Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC w ktorym |AC| = |BC|. odcinek Ad
3
Basia ;):
Mam pewien problem i szukam pomocy w wytłumaczeniu go.
0
lok:
wskaż funkcję kwadratową, której zbiorem wartości jest przedział (−∞,3> a. f(x)=−(x−2)
2
+3
5
lok:
Wskaż równanie osi symetrii paraboli określonej równaniem y=−x
2
+4x−11 A.x=−4
2
lok:
Liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=(2−m)x+1. Wynika stąd, że A.m=0
2
Radek:
Wykaż tożsamość cosα/(1+sinα) + tgα = 1/cosα
4
Toja:
4/x/ = 6p2
0
Kasprzakos:
f(x)= x
2
e
−4x
1
Bożena:
3
tryk:
Bogdanie, As, Maturzysto− Mickeju pomóżcie mi wyjaśnić mój problem. Z góry dziękuję. Mam na myśli zadanie dodane przez "tryk"
2
tryk:
5.13b) wyznacz przeciwdziedzinę funkcji trygonom: y=cos
2
2x−cos2x−2
4
Kasprzakos:
lim
√
x
/ln
2
x x→
∞
1
Adrian:
Jak obliczyc wspolrzedne punktu S widzac ze B=(6,2) B'=(3,1) skala podobienstwa k= 2/3
0
Bartek Seviver:
Obliczyc granicę funkcji
10
Bożena:
2
zajac:
tomasz kupil zaproszenia na urodziny i zaplacil 100 zl. gdyby zdecydowal sie na tansze o 1 zl. to za tyle samo kupilby o5 zaproszen wiecej . ile kosztowaloby 1 zaproszenie i ile ich kupil?
2
zajac:
pan adam raz w tyg jezdzi do miasta z odleglosci 240 km. zajmuje mu to tyle samo czasu i zawsze rozwija ta sama predkosc . dzis jechal z predkoscia o 20 km/h wolniej i podroz zajela mu
2
zajac:
2/(x+1)−x/(x−2)
1
Bartek Seviver:
y=cos(7x)*log3(x)
2
Grzesiek:
Dziedzina funkcji jak mam
0
Michaś:
Prosze o pomoc granica ciągu :
0
Mago:
Mam zbadać monotoniczność ciągu:
0
aga:
Z jaka szybkością porusza się cząstka, jeżeli jej energia całkowita jest 5 razy wieksza od energi spoczynkowej?
2
bardzo prosze o pomoc:
bardzo proszę o pomoc: Jaką długość ma przekątna graniastosłupa prostego o wymiarach 3x4x5 bardzo prosze, niech ktoś pomoże:( prosze o wytłumaczenie , a nie tylko samo rozwiązanie:(
1
aga:
Długość boku rónolegloboku jest o 3 większa od wysokości opuszczonej na ten bok. Wyznacz długośc boków równolegloboku wiedząc że jego pole jest rowne 10 i sinα=
3
4
gdzie α jest