Dane są wielomiany(x) = 2x4 7 i W(x)=2x6 x4 – x3 . Wyznacz wielomian a) 2W(
Bożena:
18 lut 11:08
Bożena: Dane są wielomiany(x) = 2x6 +7 i W(x)=2x6 + x4 – x3 . Wyznacz wielomian
a) 2W(x) − P(x)=
b) W(x) * P(x)=
18 lut 11:10
Bożena: są wielomiany; P(x)=x2 – x i W(x)=2x4 – x3 + 1
a) wyznacz wielomian Q(x)=w(x) − 2[ P(x) ]2 i przedstaw go w postaci
uporządkowanej
b) podaj stopień wielomianu Q(x)
c) wypisz współczynniki wielomianu Q(x)
18 lut 11:12
Bożena: Oblicz wartości współczynników p i s tak, aby różnica wielomianu W(x) i P(x) była
wielomianem zerowym, jeżeli; W(x)=px4+ x3 + 4x2− sx+5 i P(x) = x(x+2)2+5.
18 lut 11:13
Bożena: . Długości krawędzi prostopadłościanu są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi;
a) Zapisz wielomian opisujący objętość tego prostopadłościanu
b) Wypisz współczynniki tego wielomianu
c) Podaj, jaka jest najmniejsza możliwa objętość takiego prostopadłościanu
18 lut 11:13
Bożena: Rozłóż wielomiany P(x)=44 – 4 oraz W(x)= x3 − √2x2 + 2x − 2√2 na czynniki. Podaj współrzędny
pierwiastek tych wielomianów.
18 lut 11:15
Bożena: Miejsca zerowe funkcji W(x)=x3−7x + 6 można wyznaczyć w następujący sposób;
x3 − 7x + 6 = 0
x3 − x − 6x + 6 = 0
x(x2−1) − 6(x−1) = 0
x(x−1)(x+1) − 6(x−1)= 0
(x−1)[ x(x+1) − 6] = 0
(x−1)(x2 +x−6) = 0
∆ = 1−4*1*(−6 ) = 25
X = 1 lub x = −3 lub x = 2
Postępując analogicznie, wyznacz miejsca zerowe wielomianu P(x) = x2 – 13x − 12.
18 lut 11:16
Bożena: Oblicz wartość współczynnika k, wiedząc, że liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu;
W(x) = 2x3 + kx2 – 8x + 20. Dla wyznaczonej wartości k oblicz pozostałe pierwiastki
wielomianu W(x).
18 lut 11:16
Bożena:
18 lut 12:18
stanislaw:
W(2) =− 2*23 +k22 − 8*2 +20
W(2) = 16 + 4k −16 − 20
4k +20 = 0
4k = −20/4
k = − 5
W(x) = 2x3 − 5x2 − 8x +20
2x3 − 5x2 − 8x +20 = 0
x2(2x − 5) − 4(2x − 5) = 0
(x2 − 4)(2x −5) = 0
(x − 2)(x +2)(2x − 5) = 0
x = 2 v x = −2 v x = 2,5
18 lut 12:40
ZOSIA:
WYKONAJ DZIALANIA:
A∪B, A∩B, A\B, B\A, JEZELI A=(−∞;2}, B=(−1;4}
NIEROZUMIEM TEGO
21 lut 21:50
Tola: Podaj stopień wielomianu,wykonaj działanie i wypisz współczynniki W(x)= x7+3x5+5x2+2x
13 gru 20:59