liczby
Aneta:): Basia, eta pomóżcie
18 lut 17:50
Aneta:): Łączny wiek państwa Nowaków wyraża się liczbą lat zprzedziału (80,100). Jeśli pan nowak jest o
4 lata starszy od pani nowakowej i wiek kazdego z nich wyrażą się liczba pierwszą, to ile lat
ma pan Nowak?
18 lut 17:50
Eta:
Ok

x −− wiek pani Nowak , x −−− liczba pierwsza
y=x+4 −−− wiek pana Nowaka , y −− liczba pierwsza
to:
suma lat p. Nowaków zawiera się w przedziale ( 80,100)
80 < x+x+4 <100
otrzymujemy:
2x +4 >80 i 2x+4 <100 i x −−− liczba pierwsza
x >38 i x < 48 => x€( 38, 48)
w tym przedziale liczbami pierwszymi są: 41, 43, 47
czyli wiek p, Nowak to 41 lub 43 lub 47
a Pana Nowaka: 41+4 = 45 −− odpada , bo nie jest l. pierwszą
lub 43+4 = 47 −−− jest l. pierwszą lub 47+4= 51 −− odpada bo nie jest l. pierwszą
zatem
p. Nowak ma 47 lat a p. Nowak ma 43 lata
pozdrawiam
18 lut 18:20
Eta:
Przy okazji

Nazwiska ( imiona własne) piszemy
z dużej litery 
!
18 lut 18:22
Eta:
Tak samo mój nick "
Eta
18 lut 18:24
Aneta:): dzieki wielkie i sorka z a błąd

woiem wiem znam gramatyke

pozdrawiam Eta
18 lut 18:26
Eta:
18 lut 18:27