trygonometria
tryk: 5.13b) wyznacz przeciwdziedzinę funkcji trygonom:
y=cos22x−cos2x−2
robię tak:
niech cos2x=t, t∊<−2,2>
W(0,5; −2,25)
f(−2)=4
f(2)=0
i się cieszę, myśląc że odpowiedź ma brzmieć: <−2,25; 4> ... ale w odpowiedziach jest <−2,25;0>
i wykres powyższej funkcji też na taką odpowiedź wskazuje... tylko kto mi wyjaśni gdzie mam
błąd i dlaczego?
18 lut 12:36
tryk: pomoże mi ktoś? bo proszę od południa, a sama nie wiem jak...
18 lut 18:50
Andrzej: bo t ∊ <−1,1>
cosinus nieważne jakiego kąta może być najwyżej 1 a najmniej −1
18 lut 18:53