Pomózcie
Justyna: PILNE

Liczby X1 i X2 są różnymi pierwiastkami równania x
2−2
√2x+p
2+1=0. Dla jakich warptości
parametru p punkt (X1,X2) nalezy do koła o środku S=(0,0) i promieniu dł.
√5 ?
18 lut 16:19
ula: Dziedzina Δ>0
b
2−4ac>0
(2
√2)
2−4(p
2+1)>0 wylicz p
wzór koła o środku S(0,0)
x
2+y
2=r
2
czyli x
12+x
22=5
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=5
z wzorów Vieta
wylicz p i sprawdź czy znajduje się w dziedzinie
18 lut 16:37
Justyna: dzięki
18 lut 17:09
Matematyk: Pani koleżanko z tego co widzę to wyliczasz tutaj ze wzoru na okrąg, a powinniśmy to liczyć z
nierówności koła czyli wszedzie powinno być nie = lecz ≤5
17 gru 23:39