mat
Maturalna: Koszt wynajęcia autokaru na wycieczkę wynosi 1500zł. pięciu uczniów nie pojechało na wycieczkę
i wtedy każdy z pozostałych uczniów musi zapłacić o 10 zł więcej. oblicz ile uczniów jest w
klasie i jaki był pierwotny koszt autokaru przypadający na jednego ucznia.
18 lut 17:03
Eta:
wpisz tu w forumową wyszukiwarkę słowo "autokar" ....
znajdziesz podobne zadania
18 lut 17:09
driver: x−ilość ucz.w kl. , y− koszt na 1 ucz.
x*y=1500
(x−5)*(y+10)=1500
xy+10x−5y−50=1500
y=1500:x
10x−5(1500:x)−50=0
x2 −5x −750=0, Δ=...., x1=...., x2=....
18 lut 17:15