zad
pan tenorek: Cześć,
mam takie zadanie:
Dla jakich wartości parametru m do prostej k nachylonej do osi OX pod kątem 135
o i
przechodzącej przez punkt (0; −4) należy punkt A = (|m−1|; 2m).
Zrobiłem tak:
a = tgα
sin135
o = sin(180
o − 45
o) = sin45
o = U{p2}}{2}
sin
2α + cos
2α = 1
(U{p2}}{2})
2 + cos
2α = 1
cos
2α = 1 − (U{p2}}{2})
2
| | √2 | | √2 | |
cosα = |
| ⋁ cosα =− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 2 | |
tgα = |
| * (− |
| ) = − 1 |
| | 2 | | √2 | |
a = −1
y = −x +b do wzoru podstawiam punkt (0; −4)
b = − 4
y = − x − 4
do wzoru podstawiam punkt A = (|m−1|; 2m)
2m = −|m−1| − 4
2m + |m−1| + 4 = 0
dla m ≥ 0
2m + m −1 + 4 = 0
3m = − 3
m = − 1
dla m < 0
2m = −|m−1| − 4
2m + |m−1| + 4 = 0
2m − m + 1 + 4 = 0
m = −5
Odp. m = { − 1; −4}
Nie jestem pewny, czy zadanie jest dobrze rozwiązane....
Bardzo proszę o sprawdzenie.....