zadanie tekstowe
zajac: tomasz kupil zaproszenia na urodziny i zaplacil 100 zl. gdyby zdecydowal sie na tansze o 1 zl.
to za tyle samo kupilby o5 zaproszen wiecej . ile kosztowaloby 1 zaproszenie i ile ich kupil?
18 lut 11:02
bzzz: n*x=100
(n+5)*(x−1)=100
to:
nx=(n+5)*(x−1); nx=nx−n+5x−5; −n+5x−5=0 i tu sobie podst. n=100/x; −100/x+5x−5=0 /*x
mamy: 5x2−5x−100=0 /:5 mamy: x2−x−20=0 delta=81 to x1=5 a x2=−4 −odrzucamy bo cena nie
moze byc ujemna.
cena x to 5zl a sztuk n=20 kupil
18 lut 12:00
zajac: dzieki
18 lut 12:13