zastosowanie własności trójkątów prostokatnych do rozwiązywania zadań
Ania: pomozcie



Ania: W trapezie prostokątnym ramię tworzy z dłuższą podstawą kąt o mierze 30(stopni). Krótsza
podstwa ma długość 4cm, a wysokość trapezu wynosi 6cm. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
18 lut 18:23
Eta:
Nie ma co błagać, to proste zad.
Narysuj ten trapez i wszystko będzie jasne
18 lut 18:26
Ania: nie jest to proste kiedy boli głowa! i kiedy ma sie jeszcze pelno nauki! proszę nie moge sie
skupic... wlasciwie to proboje to robic ale wychodzi mi zly wynik !
18 lut 18:28
Miś: a jaki wynik ma wyjść?
18 lut 18:31
Ania: P=(24+10 i 3pod pierwiastkiem)
18 lut 18:34
Miś: mi pole wychodzi P=24+18√3
a obwód 26+6√3
18 lut 18:37
Miś: więc chyba nie mogę Ci pomóc bo sam nie umiem
18 lut 18:37
Ania: to raczej ty napewno masz dobrze.... to moglbys mi napisac jak to rozwiazac? proszee
18 lut 18:38
Ania: mozesz u mnie w ksiazce jest blad... xD
18 lut 18:39
Eta:
to k= 12 cm
to: a−4= 6
√3 => a= 4+6
√3
Ob= a+b+h+k=.............
dokończ i będzie po "bólu głowy "
18 lut 18:40
Ania: eta! bardzo dziekuje ale nie moge obliczyc zadania przez cosinusy itp.
18 lut 18:43
Ania: mozecie obliczyc to w inny sposob?
18 lut 18:47
Miś:

x=
a√32
x=
12√32
P=
(a+b)*h2=
(4+4+6√3)*62=24+18
√3
Ob=6+4+4+12+6
√3= 26+6
√3
18 lut 18:49
Eta:
To na przyszłość pisz ( zad. z gimnazjum


!
18 lut 18:52
Ania: kocham cie ! hehe dziekuje

18 lut 18:52
Miś:
18 lut 18:53
Ania: czyli na nastepny raz moge na ciebie liczyc?
18 lut 19:03
Miś: jeśli będe to tak
18 lut 19:08
heyxD: √3
18 lut 19:09
heyxD: mozecie mnie tez pomoc?
18 lut 19:09
Ania: dziekuje

wogole skad ty tak dobrze umiesz matematyke?
18 lut 19:10
Miś: ja tam słaby jestem z matmy, nie potrafię Ci pomóc
18 lut 19:10
Ania: ja nie potrzebuje jak narazie pomocy xD to chyba bylo do tego innego uzytokownika?

ale nie sadze zebys byl salby z matmy.
18 lut 19:12
Miś , Eta ratujcie: prosze pomóżcie mi równiesz
18 lut 19:13
Ania: ale napewno nie jestes slaby z matmy!
18 lut 19:16
Miś: kiedyś będe dobry
18 lut 19:20
Ania: dobra ide sie uczyc matemtyki bo prawdopodobnie jutro mam miec z tego kartkowke..a jakos slabo
mi to wychodzi.... jeszcze raz dziekuje bardzo za pomoc! napewno jeszcze sie uslyszymy! pa
18 lut 19:22
Ania: tak jasne dobry... ty juz jestes ! bardzoo dobry
18 lut 19:22
Miś: baj baj (:
18 lut 19:23