Czy ta całka jest dobrze rozwiązana?
Kasprzakos: ∫x+1x2−6x+9 dx=|t=x2−6x+9 , dt=x+1 dx |=∫ 1t dt=ln|t| + c= ln|x2−6x+9|+ c
18 lut 17:37
Andrzej: nie, nie jest dobrze, bo dt = (2x − 6) dx a nie x+1
18 lut 17:41
Andrzej: | | 1 | | 4 | |
rozbij ten ułamek na sumę |
| + |
| |
| | x−3 | | (x−3)2 | |
18 lut 17:44
Kasprzakos: Ja ten przykład zrobiłem na podstawie innego podobnego, mógłbyś mi to jakoś wytłumaczyć?
18 lut 17:53
Andrzej: | | 1 | | 4 | | 4 | |
∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ln|x−3| − |
| + C |
| | x−3 | | (x−3)2 | | x−3 | |
18 lut 17:57
Kasprzakos: a może mi powiedzieć skąd się w liczniku 1+4 wzieło skoro było x+1?
18 lut 18:06
Andrzej: Jak mi powiesz jaki był ten "inny podobny" to Ci powiem czym się różnią... A ten się po prostu
robi tak.
18 lut 18:06
Andrzej: | x+1 | | x−3+4 | | x−3 | | 4 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| (x−3)2 | | (x−3)2 | | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
18 lut 18:08
18 lut 18:10
Kasprzakos: aaa teraz rozumiem dalej jest plus jeden

Dzięki.
18 lut 18:10
Andrzej: no widzisz, w tym które mi teraz pokazałeś pochodna mianownika jest równa licznikowi, to taki
szczególny przypadek, ale w tym Twoim nie zachodzi
18 lut 18:12
Kasprzakos: Rozumiem, dzięki.
18 lut 18:12