osie symetrii
lok: Wskaż równanie osi symetrii paraboli określonej równaniem y=−x2 +4x−11
A.x=−4
B.x=−2
C.x=2
D.x=4
18 lut 13:19
Mateusz: | | −b | |
równanie osi symetri ma postac x = |
| |
| | 2a | |
18 lut 13:21
lok: Zawsze jest taki wzór na równanie osi symetrii?
18 lut 13:25
Mateusz: | | −b | | −Δ | |
tak bo to odcięta wierzchołka paraboli a punkt ( |
| , |
| ) jest osia symetri |
| | 2a | | 4a | |
paraboli
18 lut 13:33
lok: a to jest tylko dla funkcji kwadratowej?
18 lut 13:35
Mateusz: tak bo mamy tu do czynienia z funkcją kwadratową

nie słyszałes o współrzędnych wierzchołka
paraboli

jak nie to wejdz w menu po lewej funkcja kwadratowa i tam to znajdziesz
18 lut 13:38