równania
motka54: prosze o pomoc : rozwiąż równanie
k−3/k−6 = 0
18 lut 17:26
Eta:
czy tak wygląda to równanie?
czy tak?
18 lut 17:30
motka54: poprawka
k−3k−6=0
18 lut 17:30
R.W.16l: a/b=0, gdy a=0
więc k−3=0 i k−6≠0, bo nie dzieli się przez zero
k=3 i k≠6
czyli k=3
18 lut 17:30
motka54: a mozna jaśniej
18 lut 17:31
Karolina: pomnoz obustronnie przez k−6
18 lut 17:32
R.W.16l: napisałem najjaśniej jak tylko potrafię, wybacz
18 lut 17:33
Eta:
Dziedzina D= R\{6}
ułamek jest równy zero , jeżeli licznik równy zero i mianownik różny od zera
więc dla k−3=0 => k= 3
18 lut 17:34
motka54: ok dzieki
18 lut 17:37