nierówności
kasieńka:): Jaki jest zbiór roziązań nierówności x
2≥5 ?
Proszę z rozpisaniem

z góry dziękuję
18 lut 13:42
Kasprzakos: x≥√5 czyli x∊<√5;∞)
18 lut 13:45
kasieńka:): No właśnie nie. Bo wynik ma być taki: (−∞,−√5>∪<√5,+∞)
18 lut 13:47
kasieńka:): Tylko nie wiem skad to się wzięło:(
18 lut 13:47
ewe:

szczerze mowiac to nie wiem
dlatego narysowalam ci to

Na'vi
haha
18 lut 13:49
kasieńka:): skąd wiedziałaś że tak wygladam?
18 lut 13:50
Paaweł: x2 ≥ 5
bo pod 2 mogą być 2 liczby, √5 i −√5
20 lut 14:50
Godzio:
x2≥5
x≥√5 v x≤−√5
x∊(−∞,−√5> ∪ <√5,∞)
20 lut 14:56
Zielona Gałązka: x2≥5
przenosisz 5 na lewą stronę
x2 − 5 ≥ 0
teraz wedle wzorów skróconego mnożenia:
(x−√5) ( x+ √5) ≥ 0
x−√5 =0 lub x+ √5 = 0
x=√5 lub x= −√5
teraz wykres paraboli, ramiona w górę i zaznaczasz wartości nad osią x.
wtedy otrzymasz odpowiedź:
x należy do (−∞,−√5> ∪ <√5,∞)
20 lut 18:27