Pilne
Andzia: Pilne

!
napisz równanie okręgu o promieniu
√5 stycznego do prostej o równaniu x−2y−1=0 w punkcie
A=(3,1)
Eta:
S(a,b) A(3,1) IASI = r=
√5 => IASI
2= 5
to: (**) : ( a−3)
2+ (b−1)
2= 5
oraz odległość S od prostej = r=
√5
prosta: x−2y−1=0 S(a,b) d=
√5
| | |a*1−2*b−1| | |
d= |
| = √5
|
| | √1+(−2)2 | |
|a−2b−1|= 5 => a−2b−1=5 => a= 2b+6
podstawiając do równania (**)
(2b+3)
2 +b
2−2b+1=5
4b
2+12b+9 +b
2 −2b−4=0
5b
2 +10b+5=0 / :5
b
2 +2b+1=0
(b+1)
2=0 => [Pb= −1]] to a= 2b+6= 2*(−1)+6= 4 ,
a=4
S( 4, −1)
o: ( x−a)
2 +(y−b)
2= r
2
o:
( x−4)2 +(y+1)2= 5