wykaż, że ..
Ewka17: Wykaż, że jeśli miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciąg
arytmetyczny, to co najmniej 2 kąty tego czworokąta są proste.
18 lut 15:13
Eta:
α,β,γ,δ −−− kolejne kąty czworokąta
ponieważ w czworokąt można wpisać okrąg
to: sumy miar kątów przeciwległych = 180o
zatem (*) α+γ= 180o i (**) β+δ= 180o
miary trzech kolejnych kątów tworzą ciąg arytm o różnicy r
to: α, α+r, α+2r
zatem: z równości (*) i (**) mamy:
α+α+2r= 180o i α+r+δ=180o
2α+2r= 180o
α+r= 90o => β= 90o więc (**) 90o+δ= 180o => δ= 90o
c.n.d.
18 lut 16:52