wykres funkcji kwadratowej
kasieńka:): Wykres funkcji kwadratowej f(x)=3(x+1)2−4 NIE MA punktów wspólnych z prostą o równaniu:
a.y=1
b.y=−1
c.y=−3
d.y=−5
18 lut 13:52
kalafiorowa: b
18 lut 13:57
kasieńka:): ma być D. Tylko jak to obliczyć?
18 lut 14:00
Kasprzakos:

Tego nie trzeba liczyć. Wystarczy odczytać z współrzędne wierzchołka (1,−4) czyli widzimy, że
wierzchołek powyżej y=−5 zatem nie funkcje nie mogą mieć wspólnych punktów. Dodatkowo świadczy
o tym współczynnik kierunkowy, który jest równy 3 zatem funkcja ma skierowane ramiona do góry.
18 lut 14:08
kasieńka:): No ale to w takim razie skąd mogę wiedzieć że ma punkty wspólne z −3 ?
18 lut 14:17
kasieńka:): Dobra dobra

rozumiem już

dziękuję
18 lut 14:22
Kasprzakos: narysuj −3 i przetnie tę funkcję w dwóch punktach
18 lut 14:27