matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 18.1.2010
Zadania
Odp.
1
kasiek:
Rozwiąż: W turnieju szachowym każdy z każdym rozegrano 66 gier.Ilu zawodnikłów brało udział w turnieju.? Jak to zrobić żeby nie liczyć na tzw.piechotę
6
Pablo:
Jak by ktoś mógł.
2
satya:
nie rozumiem jednej rzeczy. mam zadanie: znając wart jednej funkcji trygonom. kąta α wyznacz pozostałe,
6
kasiek:
Rozwiąż równanie z parametrem a, (a należy do R)
2x−1
2x
ax−2
+
=
x−a
a
a
2
−ax
1
Sylar:
i jeszcze cos takiego − Dla jakich warosci parametru m uklad rownan
21
Sylar:
Zadanie z funkcji homograficzna − tez do sprawdzianu− prosze o pomoc
4
bla bla:
:::rysunek::: W stożek, którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoboczny jest wpisany czworokątny
3
satya:
witam, mam takie dwa zadania, nie wiem za bardzo jak sobie poradzić, jesli ktoś były mi w stanie pomóc będębardzo wdzięczna
1
ja;D:
na loterię przygotowano 30 losów, z których n jest wygrywających. kupujemy 2 razy po jendym losie. wyznacz n,jesli wiadomo,ze prawdopodobieństwo kupienia w ten sposób dwóch losów
5
;/ zagrożenie :
1.wykaż że tg
2
α+1=1/cos
2
α
1
ja;D:
wykaż, że w tarpezie prostokątnym róznica kwadratów długości przekątnych równa jest różnicy kwadratów długości podstaw
3
on:
tg
pi
12
+tg
2
3pi
12
Polecenie Oblicz
1
beata:
Pomóżcie rozwiązać równanie z parametrem: (x−a)/x=(x+a)/(x+1)
0
AMF:
Witam, pojutrze mam zaliczeniowe kolokwium z algebry z wielomianów. Rozwiązałem wszystkie zadania z listy, ale tego jednego po prostu nieczaje za nic w świecie... Czy ktoś wie jak to
4
Madzia:
Jak sprowadzić równanie 2(x+y−2) = y(x−y+2) do postaci iloczynowej tzn. coś * coś = 0 ? Za pomoc z góry dzięki.
3
mała09:
Oblicz wartość funkcji wymiernej F dla podanego obok argumentu. Wynik przedstaw w postaci a+b
√
2
.
8
Sylar:
BARDZO BARDZO WAZNE:
2
bla bla:
Dwie przystające kule o promieniu długości R są tak położone, że środek jednej kuli leży na powierzchni drugiej, Oblicz długość linii przecięcia powierzchni tych kul.
0
Ewka:
4/x−6/+24
8
;/ zagrożenie :
6.przedstaw liczbę a=(sin60stopni−2)−2 w postaci a+b√3 gdzie a i b sa liczbami wymiernymi
2
beata:
Rozwiąż równanie: 1/(x
2
+x−2)+1/(x
2
−3*x+2)=6−x/[(x−2)(x−2)(x+2)] Bardzo proszę o rozwiązanie
3
edzia:
1) powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem kąt między tworząca i wysokością stożka
0
Zagrożenie z maty:
6.przedstaw liczbę a=(sin60stopni−2)−2 w postaci a+b√3 gdzie a i b sa liczbami wymiernymi
3
Joanna:
funkcja wielu zmiennych − pochodna cząstkowa I rzędu
1
10latka:
92−1510 : 2410−14 = plis ktos pomoze?
5
Benia:
Jaki jest zbior wartosci funkcji f(x)=2
x
?
8
robert:
Witam. Jak będzie wyglądał wykres takiej wartości bezwzględnej ? ||x+2|−3=1
34
beata:
2
+x−2)+1/(x
2
−3*x+2)=6−x/[(x−2)(x−2)(x+2)] Proszę pomóżcieeee
!
0
Benia:
Dana jest funkcja f(x)=√x −2. Jaki jest wzor funkcji ktorej wykres powstaje przez symetrie osiowa osi OY? tylko prosze rozpiszecie...
5
she89:
Jak najłatwiej sprawdzić ograniczoność ciągu
2
april:
okrąg o równaniu x
2
−6x+y
2
−2y+2=0 i prosta x+3y+2=0 przecinają się w punktach A i B. wyznacz długość cięciwy AB tego okręgu.
0
beata:
2
+x−2)+1/(x
2
−3*x+2)=6−x/[(x−2)(x−2)(x+2)] Proszę o rozwiązanie
2
Zagrożenie z maty:
1.wyznacz kat ostry α wiedząc ze log2sinα=−1
0
Benia:
Dana jest funkcja f(x)=
√
x
−2. Jaki jest wzor funkcji ktorej wykres powstaje przez symetrie osiowa osi OY? tylko prosze rozpiszecie...
0
Asia:
dana jest funkcja f(x)=2
x
a) narysuj wykres funkcji h(x)=f(x)−2
1
Asia:
PROSZE
narysuj wykres funkcji f(x)=(
1
2
)
x
−4.
0
Asia:
funkcja f przyporzadkowuje kazdej licznie naturalnej n nalezacej do zbioru {3,4,5,6,7,8} najwiekszy wspolny dzielnik liczb n i 10
5
Zagrożenie z maty:
Potrzebuję to na jutro a nie potrafię z maty jestem zielona
proszę o pomoc.. 1.Wykaż ze dla kata ostrego x prawdziwa jest tożsamość cosx−cosxsin
2
x=cos
3
x
0
10latka:
ułamki zwwykłe dodawanie i dejmowanie , kto pomoze?
2
mała09:
Podaj wzór funkcji wymiernej F, której dziedziną jest zbiór D=R\{−3,0,3} i takiej, że F(2)=3 i F(−2)=5.
1
Asia:
proszę o pomoc
do wykresu funkcji f okreslonej wzorem f(x)=ax+b należą punkty A={0,3) , B=(−3,−3).
3
MAtFiz:
Skrzynię o masie m= 100kg pchano przed sobą działając siłą pod kątem 30
0
do poziomu W ten sposób ruchem jednostajnym przesunięto ją na odległość s = 10 m Oblicz wielkość wykonanej
9
10latka:
kto mi pomoze?
2
Benia:
Dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x)= −5x+4. Jaki jst wzor funkcji ktorej wykres jest rownolegly do wykresu danej funkcji? poprosze o rozpisanie,bym zalapala o co chodzi...
3
LIBRE:
Czy może ktoś mi to zrobić poprawnie prosze ! ; ] a) (x+7)(2x−1) =
1
Ktosik:
Wykres ciagu (a
n
) jest zawarty w paraboli przechodzacej przez punkty: (0,0), (2,1) i (4,4). Wyznacz wzor ogolny tego ciagu
17
anonim:
Funkcja i pochodna 1 wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji
9
Benia:
Dana jest funkcja f(x)=x
2
− 3x. Jaki jest wzor funkcji ktorej wykres powstaje przez symetrie osiowa wzgledem osi OX?
4
Dziąku:
Prosiłbym o pomoc w zadaniach fizycznych
Wiem że to forum matematyczne ale może ktoś bedzie umiał zrobić zadanka dwa
4
Joanna:
x
4
+2x
2
−1
lim
x
→∞
x
4
+x
3
+10x−1
7
jaga:
(5/2)log
2
(x−4)+2=log
2
x czy naprawdę nie ma nikogo kto rozwiązał by to równanie
4
kubala:
wyrazenie 2
√
50
−4
√
8
ma postac jendej potegi: a) 2
2
/3
7
michaelaa:
rzucamy dwa razy symetryczna szescienna kostka ktorej jedna sciana ma 1 oczko dwie maja po dwa oczka i trzy sciany maja po trzy oczka. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia: liczny oczek
7
michaelaa:
POMOCYYYYYYYYYYYYYYYYYYdany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d .Długośc boku c to 90%
1
michaelaa:
punkt E lezy na ramieniu BC trapezu ABCD w ktorym AB II CD. Udowodnij ze katAED=kątBAE+kątCDE
0
DaviD:
2
beata:
Skróć ułamek: (x
2
−4)/(x
4
+8*x
2
+15) Proszę pomóżciee
!
3
Asia:
dana jest funckja f(x)=√x−2. wzór funkcji , której wykres powstaje przez symetrie osiowa wzgledem osi OY to:
0
beata:
Skróć ułamek: (x
2
−4)/(x4+8*x2+15) Proszę pomóżcieeee
!
1
beata:
Skróć ułamek: (x2−4)/(x4+8*x2+15) Proszę pomóżcie
1
Asia:
dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x)=x
2
+4x+3. Wówczas: a. funckja osiaga swoja wartosc najwieksza
1
cappy:
3
Ciąg (−4,x,x+
) jest geometryczny. Wyznacz liczbę X
4
1
cappy:
3
5
Dany jest ciąg (
,x,
+2x). Wykaż, że nie istnieje taka liczba x, aby ten ciąg był
4
7
arytmetyczny
1
Asia:
dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x)=−5x+4. Funkcja której wykres jest równoległy do wykresu danej funkcji to:
3
Asia:
dana jest funckja f(x)=
√
x
−2. wzór funkcji , której wykres powstaje przez symetrie osiowa wzgledem osi OY to:
0
Asia:
dana jest funckja f(x)=x
2
−3x. wzór funkcji , której wykres powstaje przez symetrie osiowa wzgledem osi OX to:
2
michalina:
ile rolek tapety nalezy kupic do wytapetowania scian pokoju ktorego podloga jest kwadratem o boku 4,2m a wysokosc wynosi 2.6m.w pokoju znajduje sie okno 1.5 x1,6m,drzwi balkonowe 2,2 x
1
ola:
w prostokacie przekatna dlugosci d dzieli kat postokata na dwie rowne czesci. wykaz ze pole kwadratu zbudowanego na tej przekatnej jst dwa razy wieksze od pola prostokata.
1
sylwia:
klient kupuje działkę prostokątną o powierzchni 1600 m
2
; jakie wymiary powinna mieć działka aby koszt jej ogrodzenia był najmniejszy
6
DaviD:
Oblicz x
1
ola:
samochod przejechal 180 km jadac ze stala predkoscia . gdyby jechal z predkoscia o 30 km /h wieksza . to czas przejazdu skrocil by sie o godzine . jaka predkosia jechal samochod?
2
cappy:
3
n
wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym an=
jest geometyczny
5
2
ola:
w prostokacie przekatna dlugosci d dzieli kat postokata na dwie rowne czesci. wykaz ze pole kwadratu zbudowanego na tej przekatnej jst dwa razy wieksze od pola prostokata.
0
Anulka:
Dziekuje wszystkiem za pomoc
16
LIBRE:
a) (x+7)(2x−1) = b) (2a−1)(a+4) =
2
Carrolinexd:
Podaj miary kątów : a) rombu, w ktorym jedna z przekatnych ma dlugosc rowna dlugosci bokow
2
cappy:
1
Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym a
n
= −
n−1 jest arytmetyczny.
2
dzięki
0
Anulka:
) W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1 : 1. Ze szklanki odlano1/4 mieszaniny i dolano do pełna wody. Po dolaniu wody, soku w szklance było:
3
Asia:
wykresem funkcji y=
2
3
x−5 jest prosta prostopadła do wykresu funkcji: A. y=
2
3
+
1
5
1
Anulka:
Jeżeli 3/x
2
−12=3/3x−2, to pierwiastki tego równania należą do zbioru: A. {−2} B. {−2
√
3
,2
√
3
} C. {−2 , 5} D. {2/3 }
1
mati:
Dany jest trójkąt o wierzchołku A=(0,3), B=(6,0), C=(3,6). Oblicz współrzędne pkt D tak aby czworokąt ABCD był równoległobokiem.
3
Ola:
W równoramiennym trójkącie prostokątnym środkowe poprowadzone do przyprostokątnych mają długość k. Oblicz długość boków tego trójkąta.
1
Anulka:
Suma kwadratów długości trzech boków trójkąta prostokątnego jest równa 72. Zatem przeciwprostokątna ma długość:
3
Alicja:
Mając a
1
=3, n=7, S
n
=381 znajdź a
n
i q
1−q
n
Jest to ciąg geometryczny wiec sa wzorki a
n
=a
1
*q
n
−
1
, S
n
=a
1
*
1−q
Podstawiam i nic mi nie chce wyjsc
7
Polenia:
Mam pytanie : Jak inaczej mogę odczytać zbiór wartości funkcji kwadratowej, jeśli Δ wychodzi mi na minusie ?
4
Asia:
dana jest funckja f okreslona wzorem f(x)={(x−3)
2
dla xe(−∞,0) wówczas: x−2 xe(<0,5>
7
Pati:
Proszę o pomoc i łopatologiczne wyjaśnienie tych dwóch zadań. Z góry bardzo dziękuje!
2
Anulka:
jezeli a+b/x−y=3/5 .To wartosc wyrazenia 10a+10b/9x−9y jest rowna: A.50/27 B.5/3 C.10/9D.2/3
3
Anulka:
Kwadrat jest wpisany w okrąg o promieniu 2π . Wynika z tego, że obwód kwadratu jest równy: A. 4
√
2
π B. 6
√
2
π C.8
√
2
π D. 10
√
2
π
12
Piotrek:
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Niestety tego nie rozumiem a zrobic to muszę
1
aleksandra:):
Bardzo proszę o szybką pomoc
Niech x oznacza długość jednego z boków prostokąta o obwodzie 12, zaś y− odległość pkt.
1
michalina:
zad.1 ile rolek tapety nalezy kupic do wytapetowania scian pokoju ktorego podloga jest kwadratme o
2
Winchester:
Liczby 2x−3,5x,x−7 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz liczbę x. oraz objaśnienie
1
Anulka:
Stosunek długości ramion trapezu prostokątnego jest równy 2 : 1. Miara kąta rozwartego tego trapezu jest:
0
Łukasz:
Hotel dysponuje 80 pokojami. Opłata za wynajęcie jednego pokoju jest równa 470 zł na dobę. Hotel udziela specjalnej zniżki firmom rezerwującym więcej niż 44 pokoi.(wtedy nikt inny nie
2
Anulka:
Prosta o równaniu y = (a – 1)x + 5 jest równoległa do prostej o równaniu y = 3x + 1, gdy: A. a = 3 B. a = 4 C.a = 2 D. a = 1
1
Piotrek:
Witam. Bardzo proszę o pomoc.
1
Anulka:
) Jeżeli 3x – 2y = 5 i x + 2y = 3, to: A. 2x – 4y = 5 B. 2x – 4y = 2 C. 4x = −3 D. –8y = 10
0
Carrolinexd:
Podaj miary kątów : a) rombu, w ktorym jedna z przekatnych ma dlugosc rowna dlugosci bokow
0
daria:
Dach każdej wierzy w zabytkowej warowni ma kształt ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy długości 4m i krawędzi bocznej równej 6m. Litr farby wystarcza na
1
Anulka:
Współczynnik kierunkowy funkcji liniowej jest równy –2, a liczba 4 jest miejscem zerowym funkcji. Napisz wzór tej funkcji.
1
Anulka:
Kąt α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym. Oblicz wartość wyrażenia sinα+cosα , gdy tgα=4/3.
4
Anulka:
Ciąg (an) określony jest wzorem . an=n+10/n+2 a) oblicz dwudziesty wyraz tego ciągu,
1
milenkaa:
Kąty trójkąta maja miary 60 stopni , 45 stopni i 75 stopni a najkrótszy bok ma długośc 6 cm Oblicz pole tego trójkąta .
28
Anulka:
W pewnej szkole maturzyści mieli zapłacić za salę i orkiestrę na bal studniówkowy w sumie 16500 zł. Gdyby 10 osób nie poszło na studniówkę, każdy z pozostałych musiałby zapłacić o 15
0
gogo:
Dany jest trójkat o bokach 3,4,5, cm . Wyznacz długości boków trójkata poobnego do niego , którego najdłuzszy bok ma długość a)7,5cm b)10cm c)20 cm
0
Anulka:
Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia jego podstawy. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 120 . Wyznacz objętość tego stożka.
0
bas890:
1.Podstawa AB trójkąta ABC ma długość 10 a wysokość opuszczona na tę podstawę ma długość 8.W ten trójkąt wpisano kwadrat tak że jego wierzchołki należą do podstawy AB a dwa −do boków AC i
2
Dorotka:
trapez rownoramienny o podstawach 4i6 oraz kacie ostrym 30 stopni obraca sie wokol dluzszej podstawy. oblicz V powstalej bryly.
0
Dorota:
Stosunek dwoch kul wynosi 1:2. Oblicz powierzchnie tych kul.
4
Carrolinexd:
Kąty trójkąta mają miary 60stopni, 45stopni i 75 stopni, a najkrotszy bok ma dlugosc 6 cm. Oblicz pole tego trojkata.
4
milenkaa:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego równoramiennego ma długość 10cn. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
0
Anulka:
W sklepiku szkolnym jest woda z sokiem zmieszana w stosunku 1 : 1. Ze szklanki odlano mieszaniny i dolano do pełna wody. Po dolaniu wody, soku w szklance było:
2
Carrolinexd:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego równoramiennego ma długość 10 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
2
Anulka:
Dany jest wielomian W(x) = x5 – 6x4 + ax3 + 4x, o którym wiadomo , że W(−2) = 8. Wyznacz liczbę a mi wyszło ze a=−18 ale nie jestem pewna
2
Anulka:
Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o polu równym 54 cm2 , a stosunek długości boków podstawy jest równy 2 : 3. Krawędzie boczne ostrosłupa tworzą z płaszczyzna podstawy kąty o równych
0
Adam:
Obserwator widzi czubek drzewa odległego o 65 m pod kątem 29o (oczy ma na wysokości 1,5 nad ziemią). Jak wysokie jest drzewo?
0
Adam:
Drabina wozu strażackiego może być rozsunięta na długość 20 m i podniesiona pod kątem 72o. Na jaką wysokość sięgnie drabina, jeśli jest zamocowana 2,4 m nad ziemią?
0
Lilia:
Punkt S jest środkiem ciężkości trójkąta ABC, punktu K,L,M są odpowiednio środkami odcinków SA, SB, SC. Przez punkt K przeprowadzono prostą równoległą do boku BC przez punkt L równoległy do
1
Adam:
Czubek drzewa widać z odległości 80 m (z poziomu ziemi) pod kątem 25o. Jaka jest wysokość drzewa?
4
Justyna:
Witam, mam problem z policzeniem nastepujacej calki:
3
Anulka:
Ile osób się spotkało, gdy witając się wzajemnie wymieniło 28 uścisków dłoni Wyszło mi 56 ale nie wiem czy to jest dobrze......
4
Anulka:
Rozwiąż nierówność x2 ≤ 9 i podaj wszystkie liczby naturalne, które ją spełniają. prosze zrobcie mi to
1
Anulka:
Wykaż, że okręgi o równaniach x2 + y2 = 1 i (x−3)2 + y2 = 4 są styczne
2
Anulka:
Liczby 2 , x+4 , 18 są kolejnymi wyrazami rosnącego ciągu geometrycznego, gdy liczba x jest równa:
1
Anulka:
Wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A i B, takie że A = (−3,0) i B = (0,4)ma postać
1
Anulka:
Jeżeli w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają długość 5, to kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy:
1
Monika:
Towar wraz z podatkiem vatt kosztuje 350zł.Oblicz cenę netto
4
jola:
Średnica podstawy walca ma 14 cm długości a długość wysokości walca jest równa 2 cm. W walec ten wpisano kwadrat w ten sposób że po dwa jego wierzchołki leżą na okręgu odpowiednio dolnej
2
ola:
podstawy trapezu rownorammiennego maja dlugosci 4 cm i 6 cm, a cosinus kata ostrego trapezu jest rowny 1/2. oblicz obwod trapezu
3
Marta:
Skróć wyrażenie:
(n+2010)!
(n+2008)!
6
Dziąku:
Witam, mam problem z trzema zadaniami, jako że mi się waha ocena na semestr kazał mi zrobić serie zadań lecz pozostały mi trzy których kompletnie nie umiem rozwiązać, prosiłbym o pomoc
2
ola:
Rozwiaz graficznie nierównosc x
2
>x+2
5
magda:
Objętość walca wynosi 54 przez pi cm sześciennych . Oblicz pole powierzchni bocznej tego walca wiedząc ,że po rozwinięciu jest ona kwadratem.
1
damian:
sprawdz czy liczby a=|1/
2
−
3
|,b=
(
5−2
6
, c= (0,(3))
−
1/2−18
−1/2 sa w podanej kolejności kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
3
kasieczka :
podaj miary kątów a) rombu, w którym jedna z przekątnych ma długość równą długości boków .
3
kasieczka :
kąty trójkąta mają miary 60 stopni, 45 stopni i 75 stopni, a najkrótszy bok ma długość 6 cm. Oblicz pole tego trójkąta
2
kasieczka :
przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego równoramiennego ma długość 10 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
3
she89:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji:
3
she89:
y=lnx/x−1
10
she89:
Jak obliczyć pochodną funkcji y= x
2
sin2x\
√
x
?
5
Winchester:
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
3x
2
−2x
1
she89:
Zbadaj monotoniczność ciągu an= 3+2n / 2+ 3n
8
she89:
Napisz równania prostej l na której leży wysokość trójkąta A(3,4,0) B(0,4,5), C(5,0,6), opuszczona z wierzchołka A.
0
bas890:
1.Podstawa AB trójkąta ABC ma długość 10 a wysokość opuszczona na tę podstawę ma długość 8.W ten trójkąt wpisano kwadrat tak że jego wierzchołki należą do podstawy AB a dwa −do boków AC i
0
marcin:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długośc 24 a jego wysokośc jest równa 12 cm.
1
aniax:
x
2
−25
=0
(x−10
3
lusi:
Jaką długość ma bok trójkąta równobocznego o wysokości 6
0
lusi:
Suma kwadratów wszystkich boków trójkąta prostokątnego 50cm
2
.Jaką długo.ść ma promień okręgu opisanego na tym trójkącie
1
lusi:
punkty A=(5,1) oraz B=(−1,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD jaką długość ma bok tego kwadratu
2
lusi:
oblicz wspólrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji y=−2(x−2)(x+4)
2
lusi:
Funkcja kwadratowa f przyjmuje wartość największą równą 3
1
5
a zbiorem rozwiązań nierówności f(x) > 0 jest przedział(−5,3).Wyznacz wzór funkcji f w postaci ogólnej
1
Dorota:
trapez rownoramienny o podstawach 4i6 oraz kacie ostrym 30 stopni obraca sie wokol dluzszej podstawy. oblucz V powstalej bryly.
2
lusi:
Rozwiąż równanie W(x)=x
3
+4x
2
−7x−28
7
Dorota:
wysokosc stozka jest rowna 10, a obwod 5 pi. Tangens kata nachylenia przekatnej do podstawy walca jest rowny ... .
1
Dorota:
Stosunek dwoch kul wynosi 1:2. Oblicz powierzchnie tych kul.
1
Rekinek:
Kąt α jest ostry oraz sin α =
1
5
oblicz cosα
0
Rekinek:
W trapezie ABCD (AB CD) przekątne AC i BD przecinają się w punkcie P.Wykaż że pole trójkąta APD jest równe polu trójkąta PBC
1
Rekinek:
Wyrazami ciągu arytmetycznego (an) są kolejene liczby naturalne które przy dzieleniuprzez 8 daja resztę 5.Wyraz pierwszy jest mniejszy od 8.Oblicz a51
1
Rekinek:
Napisz równanie okręgu którego średnicą jest odcinek AB jeśli A=(1,−1) oraz B=(4,5)
1
Dan12:
oto zadanie świeży arbuz wazy 4 kg. w wyniku przechowywania ilosc wody w arbuzie zmalala z 99 dp 98*2/3%
0
MATEK pomocy:
Punkty A=(−4,2) oraz B=(2,6) są symetryczne względem prostej k.Wyznacz równanie prostej k.
1
MATEK pomocy:
Dany jest wielomian P(x)=4
2
−12x
2
+9x, gdzie xER a)Dla jakich argumentów wielomianP(x) przyjmuje wartość równą 27?
1
MATEK pomocy:
Dwaj rowerzyści wyjechali naprzeciwko siebie z dwóch miejscowośći AiB położonych od siebie w odległości 180km.Rowerzysta jadący z miejscowości A wyjechał o godzinę później od drugiego i
6
as:
napisz rownanie okregu o promieniu r=P{26} przechodzacego przez punkt A(2.7) B(−1,2)
6
as:
symetralna odcinka AB gdzie A(1.−1) B(3,5) przecina os y w punkcie s ktory jest srodkiem okregu do ktorego naleza punkty A i B Wyznacz rownanie tego okregu
1
as:
dla jakich wartosci parametru m prosta i okrag nie maja punktoe wspolnych o:x
2
+y
2
+y=0
3
as:
x
2
+y