matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
....
Anulka:
Kąt α jest kątem ostrym w trójkącie prostokątnym. Oblicz wartość wyrażenia sinα+cosα , gdy tgα=4/3.
18 sty 17:38
paziówna:
sinα
4
=
cosα
3
4
sinα =
cosα
3
sin
2
α + cos
2
α = 1
16
cos
2
α + cos
2
α = 1
9
9
cos
2
α =
25
3
cosα =
(nie bierzesz pod uwagę ujemnej wartości cosinusa, bo α jest kątem w
5
trójkącie, co sprawia, że cosα > 0)
4
sinα =
5
7
sinα + cosα =
5
18 sty 17:51