Zbior wartosci funkcji
Benia: Jaki jest zbior wartosci funkcji f(x)=2x ?
18 sty 21:22
ak1: f(x)∊(0,+∞)
18 sty 21:29
Benia: a moglbys/moglabys wyjasnic skad to sie wzielo?prosze..
18 sty 21:33
18 sty 21:40
ak1: Funkcja f(x)=2x jest funkcją wykładniczą
niaeażne do jakiej potęgi podniesiesz liczbę 2 wynik potęgowania będzie >0
np. 22=4
21=2
212=√2
2−2=14 itd...
wynik będzie dążył do 0 ale nigdy go nie osiągnie
to tak na chłopski rozum
zobacz wykres funkcji wykładniczej (zakładka obok)
18 sty 21:41
Benia: dzikeuje
18 sty 21:44
kasia: −3(x−2)2+4
4 lut 12:07