matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
helpp
kasieczka :
przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego równoramiennego ma długość 10 cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
18 sty 15:55
Rudy:
Przekątna kwadratu o boku a ma długość a
√
2
zatem
10
a
√
2
= 10 ⇒ a =
= 5
√
2
√
2
Pole = a
2
= (5
√
2
)
2
= 50 cm
2
Obwód = 2a + 10 = 10 + 10
√
2
18 sty 16:36
kasieczka :
dzięki wielkie
18 sty 19:03