walec
magda: Objętość walca wynosi 54 przez pi cm sześciennych . Oblicz pole powierzchni bocznej tego walca
wiedząc ,że po rozwinięciu jest ona kwadratem.
18 sty 16:10
Dorota:

wzór na objętość walca πr
2h
wiemy,ze wynosi
54π
skoro powierzchnia boczna musi być kwadratem,czyli h=2πr
podstawiając do wzoru na objętość otrzymujemy
πr
22πr=
54π
po rozwiązaniu wiemy,że r=3π
i dalej pole boczne to 36π
4
18 sty 16:27
Godzio: pomoge
18 sty 16:27
Godzio: spóźniłem sie
18 sty 16:28
Godzio:
V=πr
2H
27 = r
3π
3
chyba bardziej tak

Pc= 2πr
2 + (2πr)
2
18 sty 16:33
Dorota: a pewnie,że tak jak piszesz

))
z tym,że pytanie było o powierzchnię boczną, a nie całkowitą.
19 sty 10:04
Beata: to pole powierzchni bocznej jest żle, powinno być:
Pb= 2πr *h= 2π* 3π * 2π* 3π = 6*6=36
12 lut 20:43
Beata: aaaaaaaaaaa..... bo ty to r źle policzyłaś, r=
3π a nie 3π, tak jak Godzio to wyliczył
12 lut 20:44
Beata: wiem że pisze dawno po czasie ale może komuś się przyda
12 lut 20:45