matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągu
she89:
Zbadaj monotoniczność ciągu an= 3+2n / 2+ 3n
18 sty 15:36
paziówna:
3 + 2(n+1)
3 + 2n
5 + 2n
a
n+1
− a
n
=
−
=
−
2 + 3(n+1)
2 + 3n
5 + 3n
3+2n
(5 + 2n)(2 + 3n) − (3 + 2n)(5 + 3n)
=
=
2+3n
(5 + 3n)(2 + 3n)
10+4n+6n
2
+15n−15−10n−6n
2
−9n
−5
=
< 0
(5+3n)(2+3n)
(5+3n)(2+3n)
czyli a
n+1
< a
n
ciąg malejący
18 sty 16:26