Jak wyliczyć dziedzinę logarytmu?
jaga: (5/2)log2(x−4)+2=log2x czy naprawdę nie ma nikogo kto rozwiązał by to równanie
18 sty 20:34
paziówna: dziedzina...
D = {x: x−4>0 ∧ x>0} = {x: x>4 ∧ x>0} = (4, ∞)
18 sty 20:44
paziówna: log2 (x−4)52 + (√2log210)2 = log2x
log2((x−4)52*10√2) = log2x
|log((x−4)52*10√2)| = |logx|
log((x−4)52*10√2) = logx ∨ log((x−4)52*10√2) = −logx
((x−4)52*10√2) = x ∨ ((x−4)52*10√2) = x−1
18 sty 20:58
ak1: Jaga wczoraj w zad.34564 logarytmy były o podstawie 2 dzisiaj piszesz logarytm o podstawie
10 więc jak to jest?
18 sty 21:14
19 sty 00:53
Julek:
pisze
19 sty 00:57
Julek:
log
2 √(x−4)5 + log
24 = log
2x
log
2 √(x−4)5 * 4 = log
2x
√(x−4)5 * 4 = x /
2
(x−4)
5 * 4 = x
2
to przerażające...

(x
5 − 16x
4 + 100x
3 − 256x
2 + 448x − 256) 4 = x
2
19 sty 01:06
Bogdan:
√(x − 4)5 * 4 = x /2
(x − 4)5 * 16 = x2
19 sty 01:10