Oblicz potęge e.
Pablo: Jak by ktoś mógł.
lim= (1−3n)n
n→∞
18 sty 23:36
justka:
(1 − 3n)n = (1 − 3n)3*n/3 = [(1 − 3n)−n/3 ]−3 →e−3
18 sty 23:52
Bogdan:
pomijam zapis n→
∞ pod lim
| | 3 | | 1 | |
lim (1 − |
| )n = lim [ (1 + |
| )−n/3 ]−3 = e−3 |
| | n | | | |
18 sty 23:53
Eta:
lim( 1+an)n = ea
n→∞
to lim(1 + −3n)n= e−3 bo a= −3
n→∞
18 sty 23:55
Eta:
18 sty 23:56
Pablo: Dzięki wielkie tak samo mi wyszlo a w odpowiedziach w książce było e−13
19 sty 00:03
Pablo: Ale jak to bywa książki też nie są doskonałe
19 sty 00:05