Skróć wyrażenie
Marta: Skróć wyrażenie:
Jak się skraca takie wyrażenia?
18 sty 16:23
paziówna: silnia jest zdefiniowana tak: n! = 1*2*...*(n−1)*n
zgodzisz się z napisem: n! = (n−1)!*n
na tej zasadzie rozpisujesz swój ułamek:
| (n+2008)!*(n+2009)(n+2010) | |
| |
| (n+2008)! | |
skracasz i masz
18 sty 16:34
Julek: musisz sobie wyobrazić oś
________,_________.__________,__________,_________,_________> n
n−2 n−1 n n+1 n+2
podam na przykładzie
(n+2)! = (n−2)! (n−1)n(n+1)(n+2)
więc wynik skracania to (n−1)n(n+1)(n+2)
18 sty 18:03
Marta: dziękuję bardzo już wszystko rozumiem

naprawdę jestem bardzo wdzięczna
18 sty 18:23