Wykres wartości bezwzględnej.
robert: Witam. Jak będzie wyglądał wykres takiej wartości bezwzględnej ?
||x+2|−3=1
18 sty 21:20
robert: Błędnie zapisałem równanie powinno być ||x+2|−3|=1. Czy to będą dwa wykresy z takich równań
|x+2|=4, |x+2|=2 ?
18 sty 21:40
Godzio:
spróbuje narysować ale nie obiecuje
18 sty 21:46
Godzio:
w etapach będe Ci wysyłać
18 sty 21:47
Godzio:

rysujemy najpierw wykres f(x) = x+2 (czarny)
następnie symetria częściowa względem OX : f(x) = |x+2| (czerwony)
zaraz dalsza część
18 sty 21:50
Godzio:

kolejne przekształcenie obniżenie o 3 jednostki w dół
f(x) = |x+2|−3 (zielone)
i znów częściowa OX : f(x) = ||x+2|−3| (niebieskie)
teraz obniż ten wykres o 1 jednostke w dół a otrzymasz kończowy wykres
18 sty 21:54
robert: A dlaczego przesuwamy o 1 w dół ?
18 sty 22:01
Godzio:
bo masz
||x+2|−3| = 1
||x+2|−3| −1 =0
18 sty 22:07
robert: Dziękuję ślicznie za pomoc
18 sty 22:14