Ograniczność ciągu...dlaczego tak?
she89: Jak najłatwiej sprawdzić ograniczoność ciągu
czyli widzę że wyrazy tego ciągu są dodatnie więc od dołu jest ograniczony przez 0
| | 3n+1 | | 3(n+1)−8 | | 8 | |
|
| = |
| =3− |
| <3 czyli od góry ograniczony przez 3
|
| | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | 3(n+1)−8 | |
niby ok ale nie wiem skąd się bierze to |
| a konkretnie to −8
|
| | n+3 | |
i tak samo tutaj
| | 2n+3 | | 2(n+4)−5 | | 5 | |
2) an= |
| = |
| =2− |
| <2
|
| | n+4 | | n+4 | | n+4 | |
od dołu ograniczony 1
od góry ograniczony 2
| | 2−(n+4)−5 | |
tylko skąd to |
| konkretnie −5
|
| | n+4 | |
Mógłby ktoś spojrzeć czy w ogóle dobrze jest zrobiony
18 sty 21:15
she89:
19 sty 19:08
sc: to −8 jest ok
w drugim −5 jest ok
w liczniku: 3n + 1 − chodzi o to by "pojawił się" mianownik − tj n+3, jednocześnie licznik nie
może ulec zmianie (wartość)
zatem 3n+1 = 3(n+3) ((tu pojawia się mianownik − po wymnożeniu mamy 3n+9 a ma być 3n+1 zatem))
−8
podobnie w 2
2n+3=2(n+4)−5
19 sty 19:39
sc: | | 8 | |
wyrażenie |
| dla coraz większego n będzie zmierzać do zera |
| | n+3 | |
stąd mamy ograniczenie górne równe 3
a najmniejsza wartość to będzie 1 dla n = 1
19 sty 19:42
sc: | | 3(n+1)+1 | | 3n+1 | | 3n+4 | | 3n+1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| − |
| =U{(3 |
| | (n+1)+3 | | n+3 | | n+4 | | n+3 | |
| | 3n2+4n+9n+12−3n2−n−12n−4 | | 8 | |
n+4)(n+3)−(3n+1)(n+4)}{(n+3)(n+4)}= |
| = |
| >0 |
| | (n+3)(n+4) | | (n+3)(n+4) | |
− ciąg rosnący
19 sty 19:53
sc: z góry ograniczony 3
z dołu 1
19 sty 19:56
aga: n/2n
15 lis 18:53
Kasia: | | 2n+1 | |
Jak obliczyć ograniczoność ciągu |
| |
| | 3n2 | |
15 lis 20:55
Jack:
Wypisz kilka wyrazów (rozumiem, że n∊N) a zobaczysz że ciag maleje. Udowodnij że ciąg będzie
malejący... Zauważ, że każdy wyraz będzie dodatni
15 lis 20:59