Z góry dziękuje. Oto zadania:
zad 1:
Z dowolnego wybranego punktu na boku trójkąta równobocznego prowadzimy odcinki prostopadłe do
dwóch boków. Wykaż że suma ich długości równa jest wysokości trójkąta.
Zad2:
Wykorzystując wynik z zadania wyżej, uzasadnij, ze jeżeli z punktu wewnętrznego trójkąta
równobocznego poprowadzimy odcinki prostopadłe do boków trójkąta, to suma długości tych
odcinków jest równa wysokości trójkąta równobocznego.
Zad 3:
Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC obrano punty C1 i C2 tak że : |AC1|= |AC|
oraz |BC2| = |BC|. Wykaż że |kąt C1CC2| równy jest 45 stopni.
Liczę na pomoc
?
| 1800−α | ||
trójkąt ACC1 jest równoramienny (zrób sobie rysunek ) wtedy kąt AC1C = | =
| |
| 2 |
| α | ||
900 − | ||
| 2 |
| 1800−β | β | |||
Trójkąt BCC2 jest równoramienny wtedy kąt BC2C = | = 900 − | |||
| 2 | 2 |
| α | β | α+β | ||||
kąt C1CC2 = | + | = | = 450
| |||
| 2 | 2 | 2 |
ΔFGC jest też równoboczny, dlatego |CE|=b |DE|=a i h=|CE|+|DE|=b+a
zad 2 analogicznie