w prostokacie przekatna dlugosci d dzieli kat postokata na dwie rowne czesci.
ola: w prostokacie przekatna dlugosci d dzieli kat postokata na dwie rowne czesci. wykaz ze pole
kwadratu zbudowanego na tej przekatnej jst dwa razy wieksze od pola prostokata.
mrówka_z:

Każdy z kątów w prostokącie ma miarę 90 stopni. Skoro przekątna dzieli kąt na dwie równe
części, to każdy z "nowych" kątów ma miarę 45 stopni. Z tego wynika, że ten prostokąt jest
kwadratem.
d − przekątna
Pp − pole prostokąta (który też jest kwadratem

)
Pk − pole kwadratu zbudowanego na przekątnej
d=a
√2
Pp=a
2
Pk=(a
√2)
2=2a
2
Z tego wniosek, że: Pk=2Pp
P.S. To zadanko było na jednej z matur próbnych dla tegorocznych maturzystów