paziówna: symetralną obliczasz np. szukając środka odc AB, budując prostą AB oraz znajdując prostą
prostopadłą do AB:
| | 1 + 3 | | −1 + 5 | |
C( |
| , |
| ) = (2, 2) |
| | 2 | | 2 | |
prosta AB: y = ax + b a,b∊ℛ
A∊AB: {−1 = a + b
B∊AB: {5 = 3a + b
rozwiązujesz układ równań.
prosta AB: y = 3x − 4
| | −1 | |
prosta prostopadła do AB m: y = |
| x + d d∊ℛ |
| | 3 | |
wyliczasz d.
Masz już prostą prostopadłą. Teraz aby znaleźć szukany pkt S, który jest przecięciem prostej m
oraz osi OY, należy za x podstawić 0, wyliczasz współrzędną y − i to już będzie Twój punkt
S(x
0, y
0).
równanie okręgu:
O: (x − x
0)
2 + (y − y
0)
2 = r
2 <−−−x
0, y
0 znane, r nieznane
A∊O: {(1 − x
0)
2 + (−1 − y
0)
2 = r
2
B∊O: {(3 − x
0)
2 + (5 − y
0)
2 = r
2
rozwiązujesz układ równań(drugie równanie jest właściwie dla sprawdzenia rachunków.) i masz
równanie szukanego okręgu.