graniastosłupy
michalina: ile rolek tapety nalezy kupic do wytapetowania scian pokoju ktorego podloga jest kwadratem o
boku 4,2m a wysokosc wynosi 2.6m.w pokoju znajduje sie okno 1.5 x1,6m,drzwi balkonowe 2,2 x
0.6m dzwi 0,9X2m.jedna rolka zawiera 11 m kwadratowych tapety.
zad.2 czy arkusz kolorowego papieru o wym 420 X 594mm wystarczy na wykonanie 9 modeli
szescianu
o krawedzi 4,5cm.
18 sty 19:12
Jolka: powierzchnia 4 ścian to 4,2m*2,6m*4=43,68m2
powierzchnia 2drzwi+okna 1,5m*1,6m + 2,2m*0,6m + 0,9m * 2m = 5,52m2
43,68m2 − 5,52m2 = 38,16m2
no więc 38,16m2 : 11m2 = 3 z resztą więc potrzebne jest 4 rolki
19 sty 11:57
Jolka: powierzchnia sześcianu − 45mm*45mm*6=12150mm
2 bo 4,5cm to 45mm
powierzchnia 9 sześcianów 12150mm*9=109350mm
2
powierzchnia papieru 420*594 =249480mm
2
249480mm
2 > 109350mm
2 ⇒ z tego wynika że wystarczy
19 sty 12:02