wysokosc stozka jest rowna 10, a obwod 5 pi.
Dorota: wysokosc stozka jest rowna 10, a obwod 5 pi. Tangens kata nachylenia przekatnej do podstawy
walca jest rowny ... .
18 sty 13:41
Dorota: wysokosc stozka jest rowna 10, a obwod 5 pi. Tangens kata nachylenia przekatnej do podstawy
walca jest rowny ... .
18 sty 14:56
mi: mam pytanko...obwód to dotyczy podstawy? a ta przekątna, to tworząca stożka?
18 sty 15:18
Dorota: tak
18 sty 17:00
mi: czyli obw=5π, zaś obw koła = 2πr, trzeba z tego wyznaczyć r
2πr=5π
r=
52
| | wysokość stożka | |
tg α= |
| podstaw wartości i wylicz tg |
| | promien podstawy | |
18 sty 17:07
Dorotka: tg α= 25 tak mi wyszlo zamienilam ulamek 5/2 na dziesietny 2,5 . tyle, ze nie wiem ile stopni
ma tg α
18 sty 17:29
Dorotka: mam do wybory odpowiedzi w tym zadaniu
a) 1/2
b)2
c)3
d)4
18 sty 17:30
mi: 10:2,5=4, czyli odp. d)
18 sty 17:40