prosze kto mi to obliczy
edzia: 1)
powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem kąt między tworząca i wysokością stożka
jest równy a) 15* b) 30* c) 45* D) 60*
*stopień
18 sty 21:30
Eta:
Pb(stożka) = 12 P (koła) o promieniu R= l
to πrl= 12πl2 /* 2/πl
2r= l
zatem przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym o boku długości "2r"
to kąt rozwarcia stożka ma miarę α= 60o
odp; D)
19 sty 01:00
Bogdan:
Eto, pytanie dotyczy miary kąta między wysokością stożka i jego tworzącą
19 sty 01:05
Eta:
fakt

niedoczytałam
Przepraszam ...
z poprzednich obliczeń α= 60
o
zatem miara kąta między wysokością a tworzącą jest β= =
12α=
30o
odp: b)
19 sty 01:11