Całki
Justyna: Witam, mam problem z policzeniem nastepujacej calki:
Dziekuje z gory za jakakolwiek pomoc.
18 sty 16:45
AS:
Dwie dość trudne całki wyliczyłem Justynie.
Nie doszukałem się natomiast słowa DZIĘKUJĘ.
Zastanawiam się czy liczyć trzecią całkę czy też nie?
18 sty 16:55
Justyna: Podziekowalam z gory, a slowo dziekuje po rozwiazaniu tychze calek przez Pana, faktycznie mimo
wszystko powinno pasc.Wiec jak najmocniej przepraszam za moja nieuwage i prosze o pomoc
18 sty 17:10
AS: Całka jest w robocie − tylko trochę wygładzić i sprawdzić.
18 sty 18:47
AS:
Podstawienie
| | dt | |
arctgx = t x = tgt dx = |
| |
| | cos2t | |
| | t*tg2t | | dt | | t*tg2t | |
J = ∫ |
| * |
| = ∫ |
| *dt |
| | 1 + tg2t | | cos2t | | | |
J = ∫t*tg
2tdt
Całkowanie przez części
u = t dv = tg
2tdt
| | 1 | |
du = dt v = ∫tg2tdt = ∫( |
| − 1)dt = tgt − t |
| | cos2t | |
| | t2 | |
J = u*v − ∫v*du = t*(tgt − t) − ∫(tgt − t)dt = t*tgt − t2 − ln|cost| + |
| + C |
| | 2 | |
| | t2 | |
J = t*tgt − |
| − ln|cost| + C |
| | 2 | |
Wracam do zmiennej x
| | 1 | |
J = x*arctgx − |
| (arctgx)2 − ln|cos(arctgx)| + C |
| | 2 | |
18 sty 19:46