funkcja i jej pochodne
anonim: Funkcja i pochodna
1 wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji
(a) f
1(x)=
14x
4 −
13x
3,
2 napisz rownanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= e
2x+1 w x
0 = 0
3 wyznacz o ile istnieje, pochodną funkcji
f(x)= {x+1 dla x≥1
{−x+2 dla x<1
18 sty 20:51
anonim: nikt?
18 sty 21:09
18 sty 21:19
paziówna: f(1) = 1 + 1 = 2
lim(f(x)) = 1 ≠ f(1)
x→1−
f. nie jest ciągła, więc nie ma pochodnej
18 sty 21:23
paziówna: to było 3 zadanie
18 sty 21:23
paziówna: tzn nie ma pochodnej w pkt 1
18 sty 21:25
anonim: dziękuję, a co do drugiego to wkradł się błąd e i w potędze (2x+1) e (2x+1)
w sumie rozwazalem i doszedlem do tych samych wniosków po jakims czasie ale nadal nie jestem
pewien wyników
18 sty 21:32
anonim: e2x+1 o tak
18 sty 21:34
paziówna: no to f'(x) = 2e2x+1
18 sty 21:35
anonim: a to nie jest f(x)= e
x = f'(x) = e
x nic sięnie zmienia :F
18 sty 21:50
paziówna: tak, ale to wynika z x' = 1
bo ex to jest złożenie, więc musisz zastosować wzór na złożenie.
a (2x + 1)' = 2
18 sty 22:01
paziówna: stąd się wzięła dwójka przed e2x+1
18 sty 22:01
18 sty 22:03
paziówna: będę to pierwsze robiła kawałkami
f'(x) = 0
x
3 − x
2 = 0
x
2(x − 1) = 0
x = 0 ∨ x = 1
zaraz dokończę
18 sty 22:14
paziówna: sprawdzam, czy są to pkty przegięcia:
f'(x) = x3 − x2
f''(x) = 3x2 − 2x
dla x∊(−∞, 0):
f'(x) = x3 − x2 < 0
f''(x) = 3x2 − 2x > 0
dla x∊(0, 1):
f'(x) < 0
f''(x) < 0
0 jest pkt−em przegięcia
dla x∊(1, ∞):
f'(x) > 0
1 jest ekstremum
f malejąca (−∞, 1)
f rosnąca (1, ∞)
ekstremum: x = 1
przegięcie: x = 0
18 sty 22:47
paziówna: minimum w sensie
18 sty 22:49
ano: Dzięki <3 ^^
18 sty 23:35
paziówna: normalnie w takich sytuacjach mówi się "żaden problem", ale w tym wypadku byłoby to nagięcie
prawdy, gdyż problem miałam ogromny, a zadanie rozwiązało się z pomocą 2 kumpli i innych
źródeł informacji...
19 sty 00:56