nierownosc
Anulka: Rozwiąż nierówność x2 ≤ 9 i podaj wszystkie liczby naturalne, które ją spełniają.
prosze zrobcie mi to
18 sty 16:40
Godzio:
x2 ≤ 9
x≤9 ∧ x≥−9
x: { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
18 sty 16:53
Eta:
Godzio 
.....coś pokiciałeś ....
x
2−9 ≤0 => ( x −3)(x+3)≤0 => x€<−3,3> i n€N
odp:
x= {0,1,2,3}
bo np; x= 7 to 49 >9
18 sty 16:58
Eta:
18 sty 17:08
Godzio: no tak pierwiastek 9 to 3 a nie 9
18 sty 17:08
Marko: | | √3−x | |
Podaj wszystkie liczby naturalne, które spełniają nierówność x= |
| |
| | 2−√3 | |
11 sty 15:48
azerbejdzan:
11 sty 15:54
Marko: a sorki zamiast = ma być <
11 sty 16:23
Mila:
2x−
√3*x<
√3−x /+x
3x−
√3*x<
√3⇔
x*(3−
√3)<
√3/*(3+
√3)
x*(3
2−3)<3
√3+3
x*6<3
√3+3 /:6
11 sty 16:34