Jak zrobić tego typu zadanie?
MAtFiz: Skrzynię o masie m= 100kg pchano przed sobą działając siłą pod kątem 300 do poziomu W ten
sposób ruchem jednostajnym przesunięto ją na odległość s = 10 m Oblicz wielkość wykonanej
pracy zakładając że współczynnik tarcia f = o,33
18 sty 21:01
Mateusz: drogę i kąt masz podany, do obliczenia pracy musimy znać jeszcze tylko siłę i tutaj wydaje mi
się, że chodzi o siłę całkowitą wykonaną nad ciałem, czyli w tym przypadku będzie to siła
użyta do przesunięcia ciała + siła tarcia znasz wzory

na współczynnik tarcia to zadanie jest
już zrobione. korzystamy tu ze szczególnego przypadku wzoru na pracę W = Fscosα
18 sty 21:13
MAtFiz:

No właśnie walczę z tą siła ale nie wychodzi próbowałem wyznaczać nawet składowe sił
18 sty 21:19
MAtFiz: ale i tak nie wiem
18 sty 21:19