matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ostrosłupy
Anulka:
Jeżeli w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają długość 5, to kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy: A. 15º B. 30º C. 45º D. 60º
18 sty 16:36
ula:
C. 45 d=a
√
2
=5
√
2
1
2
d
cosα=
a
√
2
cosα=
→ α=45
2
18 sty 17:06