1) Wykaż, że pole P powierzchni wielokąta foremnego o n bokach, który jest opisany na kole o
promieniu r, wyraża się wzorem P= nr2tg 180on.
i 2) Wykaż, że pole P powierzchni wielokąta foremnego o n bokach, który jest wpisany w koło o
promieniu r, wyraża się wzorem P=12 nr2 sin360on
jeszcze raz dziękuję Wam za wszelką pomoc
| 360o | α | 180o | ||||
α = | ⇒ | = | ||||
| n | 2 | n |
| α | a | α | a | 180o | |||||||||||||||
= tg | ⇒ | = r*tg | ⇒ | = r*tg | ||||||||||||||||
| r | 2 | 2 | 2 | 2 | n |
| a | 180o | 180o | ||||
Pole wielokąta P = n* | *r = n*r*tg | *r = nr2tg | ||||
| 2 | n | n |