ciag geometryczny
Alicja: Mając a
1=3, n=7, S
n=381 znajdź a
n i q
| | 1−qn | |
Jest to ciąg geometryczny wiec sa wzorki an=a1*qn−1 , Sn=a1* |
|
|
| | 1−q | |
Podstawiam i nic mi nie chce wyjsc
18 sty 18:27
paziówna: q = 1:
Sn = n*a1
381 = 21
sprzeczność
q ≠ 1:
1 − q7 = (1 − q)(q6 + q5 + ... + q + 1)
381 = 3(q6 + q5 + ... + q + 1)
127 = q6 + q5 + ... + q + 1
q6 + q5 + ... + q − 126 = 0
po dłuższym zastanowieniu nie ma takiego q spełniającego równanie, jednak pewna nie jestem
18 sty 18:48
Alicja: niech ktos pomoze mi to rozwiazac
18 sty 21:06
tim:
1 − q7
127 = −−−−−−−−−
1 − q
6 5 4 3 2
q + q + q + q + q + q − 126 = 0
Po rozw. przez program:
q = −2.376232071 ∨ q = 2
18 sty 21:14