trapez rownoramienny o podstawach 4i6 oraz kacie ostrym 30 stopni obraca sie wok
Dorotka: trapez rownoramienny o podstawach 4i6 oraz kacie ostrym 30 stopni obraca sie wokol dluzszej
podstawy. oblicz V powstalej bryly.
18 sty 17:26
mi: powstaje ci figura złożona z walca i dwóch stożków, więc V=V
walca + 2V
stożka
| | r | |
walec ma wysokość H=4, zaś promień podstawy liczymy z tg300= |
| |
| | 1 | |
| √3 | |
| =r, zatem podstaw do Vwalca =πr2H wartości i oblicz |
| 3 | |
Stożek ma promien podstawy taki jak walec i wysokość równą H=1, podstaw do wzoru
| | 1 | |
Vstożka= |
| πr2H i oblicz |
| | 3 | |
18 sty 17:46
mi:

szkic
18 sty 17:49