matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
cappy:
1
Wykaż, że ciąg o wyrazie ogólnym a
n
= −
n−1 jest arytmetyczny.
2
dzięki
18 sty 18:58
cappy:
błagam pomozcie z tymi ciagami bo ida ferie a tu tyle zadan
18 sty 19:07
paziówna:
−1
1
−1
1
1
−1
a
n+1
− a
n
=
(n+1) − 1 +
n + 1 =
n −
+
n =
2
2
2
2
2
2
różnica (n+1)− i n−tego wyrazu nie zależy od n. jest to ciąg ayrtm.
18 sty 19:11