Trojkaty
Carrolinexd: Kąty trójkąta mają miary 60stopni, 45stopni i 75 stopni, a najkrotszy bok ma dlugosc 6 cm.
Oblicz pole tego trojkata.
18 sty 17:13
paziówna:

najkrótszy bok leży naprzeciw najmniejszego kąta, tj 45st
z twierdzenia sinusów:
| 6 | | b | | a | |
| = |
| = |
| |
| sin45 | | sin60 | | sin75 | |
| | 1 | | √2 | | √3 | | √2 | |
sin(30+45) = sin30*cos45 + cos30*sin45 = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 sty 17:30
paziówna: przepraszam, przez przypadek kliknęłam wyślij
18 sty 17:30
Eta:
bok długości a= 6cm leży naprzeciw kąta o mierze 45
o
b −−− naprzeciw kąta o mierze 75
o
c −−− " " " 60
o
ze wzoru sinusów:
| | 6*sin60o | | 2 | |
to c = |
| = 3√3* |
| = 3√6
|
| | sin45o | | √2 | |
P=
12a*c*sin75
o = 9
√6*sin75
o
sin75
o=sin( 45
o+30
o)= sin45
0*cos30
o + sin30
o*cos45
o=
| | √2 | | √3 | | 1 | | √2 | | √2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| (√3+1)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √2 | | 9√3 | |
to: P= 9√6* |
| ( √3+1)= |
| ( √3+1)
|
| | 4 | | 2 | |
P= 4,5( 3+
√3) cm
2
18 sty 17:36
paziówna: | | √2 + √6 | |
sin75 = sin(30 + 45) = |
| |
| | 4 | |
6
√2*sin75 = a
| | √2 + √6 | | 6 + 6√3 | |
a = 6√2* |
| = |
| = 3 + 3√3 |
| | 4 | | 2 | |
b = 3
√6
dopiero teraz przeczytałam, że w poleceniu jest oblicz pole... ale namęczyłam się z liczeniem
boków, więc zostawiam
| | 1 | | √3 | | 9 | |
P = |
| *6*a*sin60 = 9(1 + √3)* |
| = |
| *(√3 + 3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
18 sty 17:41