Funkcja homograficzna Na sprawdzian
Sylar: Zadanie z funkcji homograficzna − tez do sprawdzianu− prosze o pomoc
| | ax+b | |
Dziedzina funkcji f(x)= |
| jest zbior R\{−1}. Miejscem zerowym funkcji f jest liczba |
| | x+c | |
(−1,5) a do jej wykresu nalezy punkt A (−0,5 , −8)
a) Oblicz a,b,c
b) Narysuj wykres f
| | ax+b | |
c) zbadaj liczbe rozwiazan rownania | |
| |=m ze wzgledu na wartosc parametru m, m∊ R |
| | x+c | |
18 sty 22:50
paziówna: hm jest błąd. miejsce zerowe to miejsce i wyraża się w sposób "x = .." albo "liczba jakaś jest
miejscem zerowym" a Ty podałeś/aś punkt... w dodatku, który nie leży na osi OX...
18 sty 22:54
Sylar: dobrze jest przepisane z podrecznika

Sprawdzialem dokladnie
18 sty 22:56
paziówna: ale... miejsce zerowe funkcji to takie, w którym funkcja przecina oś OX! Więc dziwną masz
książkę...
18 sty 23:02
justka: miejscem zerowym jest liczba:−1.5
18 sty 23:03
Sylar: 
Zadanie *4.89 /95 Matematyka zbior zadaan do liceow i technikow klasa II zakres podsawowy i
roszezony (nowe opracowanie) Krzysztof Klaczkow (taka czarno czerwnona)

− dobra nie wazne
dalem inne zadanie moze je dasz rade
18 sty 23:04
justka:
D = R\{−1}⇒c = 1
f(−1,5) = 0 i f(−0,5) = −8
0 = (−1,5a+b)/(−0,5)
−8 = (−0,5a+b)/(0,5)
rozwiąż układ równań
a= −4 i b =−6
f(x) = (−4x−6)/(x+1)
18 sty 23:09
beata: Też próbuję robić to zadanie więc podłączam się do prośby Sylara
18 sty 23:09
Bogdan:
| | 3 | |
Zadanie jest poprawnie przez Sylara podane. Miejscem zerowym jest x = − |
| . |
| | 2 | |
18 sty 23:10
paziówna: ach, no to wszystko jasne!
18 sty 23:12
justka:
Aby narysować wykres funkcji f należy sprowadzić go do postaci kanonicznej
f(x) = −4(x+1)−2x+1
f(x) = −2x+1 −4 − postać kanoniczna
y = − 2x wektor [−1; −4] ⇒y = f(x)
18 sty 23:18
kasiek: Rozwiąż równania z parametrem a, (a należy do R)
| 2x−1 | | 2x | | ax−2 | |
| + |
| = |
| |
| x−a | | a | | a2−ax | |
18 sty 23:27
beata: a część c) zadania Sylara


Wie ktoś


?
19 sty 00:38
Julek:

Z dziedziny
c = 1
| | | |
0 = |
| po uporządkowaniu 2b = 3a
|
| | | |
| | −4x−6 | | −4(x+1)−2 | | −2 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| − 4
|
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | −2 | |
g(x) = |
| po przesunięciu o wektor v = [−1;−4] otrzymujemy f(x)
|
| | x | |
Przyjmijmy, że pozioma, czerwona do y=−4, a fioletowa to y= 4
0 rozwiązań dla m∊(−∞;0)
1 rozwiązanie dla m∊ {0;4}
2 rozwiązania dla m∊ (0;4) ∪ (4;+∞)
f(x) − zieleń
|f(x)| −
19 sty 00:41
Julek: |f(x)| − fiolet
19 sty 00:42
19 sty 00:42
beata: Wieeelkie dzięki Julku

!
Biorę się za analizę Twojego rozwiązania
19 sty 00:44
paziówna: | | −2 | |
dla |
| asymptota pozioma y = 0 |
| | x+1 | |
| | −2 | |
dla |
| − 4 asymptota pozioma y = −4 |
| | x+1 | |
brak rozwiązań dla m = −4
dla całej reszty, m∊ℛ\{−4} jedno rozwiązanie
19 sty 00:44
paziówna: ach, wartość bezwględna! najmocniej przepraszam,
19 sty 00:46
Julek:
Nie ma problemu Beatko, oczywiście dla Twojej wygody pobazgroliłem, ale nie sugeruj się tak
mocno tym rysunkiem bo nie starczyło mi miejsca na dwa ramiona funkcji (jedno powinno być pod
czerwoną w prawej ćwiartce, a drugie nad fioletową w prawej)
19 sty 00:47
19 sty 00:54
beata: Aha Już wszystko jasne

! SUPER Dzięki serdeczne
19 sty 00:54
wieża: Dany jest równoległobok o bokach dł. 10cm , 9cm. jedna z przekątnych dzieli równoległobok na
dwa trójkąty prostokątne . oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kątów ostrych tych
trójkątów.
1 paź 16:41
mery234: Dana jest funkcja określona wzorem f(X)=2/x, x należy do R/(0). Narysuj wykres tej funkcji i
podaj zbiór wartości funkcji f. Oblicz argument dla którego funkcja f osiąga wartość (0,4)
oraz rozwiąż równanie f(x+3)=f(2x−1).
Proszę o pomoc! Dziękuję
11 cze 19:12