prosze:*
;/ zagrożenie : 1.wykaż że tg2α+1=1/cos2α
2. oblicz wartości wyrażenia W=(cos30stopni+tg 30 stopni)−3
3.wykaz ze nie istnieje kąt ostry α taki ze sinα=1/3 i tgα=1/2
4..w trójkącie prostokątnym przyprostokątne maja długość 6 i 8 wyznacz sinus i tangens
najmniejszego kata
18 sty 22:36
Godzio:
| | sin2α | | sin2α+cos2α | | 1 | |
1.tg2α + 1 = |
| + 1 = |
| = |
|
|
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
L=P
| | √3 | | √3 | | 5√3 | | 36*6 | | 24√3 | |
2. ( |
| + |
| )−3 = ( |
| )−3 = |
| = |
|
|
| | 2 | | 3 | | 6 | | 125*3√3 | | 125 | |
3. x
2 + (2x)
2 = (3x)
2
x
2 + 4x
2 = 9x
2
5x
2 = 9x
2 => 5x
2 ≠ 9x
2 więc taki kąt nie istnieje
4. c=10
18 sty 22:46
18 sty 22:56
Julek:
1)
| | sin2α | | sin2α + sin2α*cos2α + cos4α | |
tg2α + 1= |
| + 1 = |
| =
|
| | cos2α | | cos2α | |
| | 1−cos2α + (1−cos2α)*cos2α + cos4α | |
= |
| =
|
| | cos2α | |
| 1−cos2α + cos2α − cos4α + cos4α | | 1 | |
| = |
| = P |
| cos2α | | cos2α | |
19 sty 00:16
Bogdan:
A co to za złożone obliczenia
Julku ?
| | sin2α | | cos2α | | 1 | |
L = tg2α + 1 = |
| + |
| = |
| = P |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
19 sty 00:34
Julek:
Och
Bogdanie, zaczynam przygotowywać się do rozszerzonej matury (2010) i czasami pomijam
tego typu szczegóły
19 sty 00:44