wyznacz elastycznosc funkcji
Piotrek: Witam. Bardzo proszę o pomoc.
Niestety tego nie rozumiem a zrobic to muszę
Wyznacz elastycznośc funkcji w punkcie x0:
a) f(x) = x2 + 2x + 2, x0=1
b) f(x) = e2x, x0=2
c) f(x) = √x, x0=4
Z góry dziękuję za pomoc..
18 sty 18:06
paziówna: elastyczność f.
liczysz najpierw pochodną, podstawiasz do wzoru i wtedy podstawiasz x
0
18 sty 18:16
xxxxx: No to może jeden przykład rozwiążesz: to na podstawie tego bym załapał o co chodzi.... ale i
tak dzieki za to co napisałas/es
18 sty 18:18
mi: liczysz pochodna
f'(x)=2x+2
| | f'(x) | | 2x+2 | |
a potem liczysz |
| *x= |
| *x |
| | f(x) | | x2+2x+2 | |
| | 2+2 | |
podstaw za x=1 i oblicz |
| *1 |
| | 1+2+2 | |
18 sty 18:19
paziówna: a) f'(x) = (x
2)' + (2x)' + (2)' = 2x + 2
| | x | | 1 | | 4 | |
Exf = |
| *f'(x) = |
| *4 = |
| |
| | f(x) | | 5 | | 5 | |
18 sty 18:21
paziówna: no trochę ciężko żeby paziÓWNA była mężczyzną
18 sty 18:23
xxxxx: Dzięki wielkie !
18 sty 18:24
xxxxx: Jak ktoś by chciał rozwiąza pozostałe 2 przykłady to by było super...
18 sty 18:24
mi: przykład już masz, pochodne chyba umiesz liczyć, więc postaraj się sam...powodzenia
18 sty 18:26
xxxxx: mi: żeby to było jedyne moje zadanie to nawet z checią bym sie w to pobawil a tak nie wiem czy
sie ze wszystkim wyrobie.... takze prosze o wyrozumialośc
18 sty 18:28
mi: oki, ale jaki to sens bezmyślnego przepisania i tyle, rozwiązując zadania uczysz się , a nie
poprzez przepisywanie gotowców....
18 sty 18:30
xxxxx: mi: ja Cie rozumiem. Ale mi sie najlepiej uczy narozwiazanych przykladach. Wtedy sam dochodze
co sie skad bierze. Dla mnie to jest najlepsza metoda nauki...
18 sty 18:34
paziówna: | | x | | 2 | |
b) Exf = |
| *f'(x) = |
| *e2x = 2 |
| | f(x) | | e2x | |
18 sty 18:55
Mariush: w b) (e2x)'=2e2x czyli Exf =4
10 sty 13:42
Mariush: oj
(e2x)'=2e2x
o tak
10 sty 13:43
Mati: f'(x) = (x2)' + (2x)' + (2)' = 2x + 2
x 1 4
Exf = *f'(x) = *4 =
f(x) 5 5
skad w tym przykładzie się wzięlo razy 4?
10 sty 14:04
Mariush: f'(1)=2*1 + 2=4
10 sty 15:26
kasia: γ=[a ( x − c) ] / x+b to jest funkcja a = 0,5, c= 300, b = 0,7 x zero= 900 x∊ <301; 1500>
wyznacz elastyczność Ex w punkcie x zero i przeciętną wartość współczynnika elastycznści w
przedziale
22 sty 14:27
kuha: podaj elastyczność funkcji f(x) w punkcie T+1 (T ustalona cyfra całkowita od 0 do 9)
f(x) = x+1/2x2+1/3x3+1/4x4+1/5x5
7 lut 13:30