Dany jest wielomian P(x)=4^2-12x^2 9x, gdzie xER
MATEK pomocy: Dany jest wielomian P(x)=42−12x2+9x, gdzie xER
a)Dla jakich argumentów wielomianP(x) przyjmuje wartość równą 27?
b) Wielomiany P(x)=43−12x2+9x oraz W(x)=x(ax+b)2 są równe. Wyznacz a i b
18 sty 13:14
mi: a) szukasz takiego x, aby 42−12x2+9x=27, uporządkuj to i rozwiąż równanie kwadratowe
b) musisz rozłożyć wielomian W stosując wzór skróconego mnożenia, a potem przyrównać do siebie
odpowiednie współczynniki wielomianu P i W
18 sty 14:50