podstawy trapezu rownorammiennego maja dlugosci 4 cm i 6 cm, a cosinus
ola: podstawy trapezu rownorammiennego maja dlugosci 4 cm i 6 cm, a cosinus
kata ostrego trapezu jest rowny 1/2. oblicz obwod trapezu
18 sty 16:27
ula:

cosα=
12=
1c → c=2
Ob.=4+6+2*2=
18 sty 16:40
Rudy:
| | 1 | |
cos α = |
| ⇒ (jeśli α∊(0;90)) α = 60st. |
| | 2 | |
Po opuszczeniu wysokości widać że fragmenty podstawy odcięte przez wysokości mają długość 1.
Jednocześnie jest to połowa trójkąta równobocznego więc długość ramienia trapezu jest 2.
Wtedy obwód wynosi 14.
18 sty 16:42