.......
Anulka: Ile osób się spotkało, gdy witając się wzajemnie wymieniło 28 uścisków dłoni
Wyszło mi 56 ale nie wiem czy to jest dobrze......
18 sty 16:43
Rudy:
Jeśli osób jest n i każdy musi przywitać się z pozostałymi osobami to uścisków dłoni jest:
n
2 − n = 56
n
2 − n − 56 = 0
Δ = 225
n
1 = −7
n
2 = 8
Odpowiedź: Osiem osób
Każda z ośmiu osób przywitała się z siedmioma pozostałymi (8*7=56) ale wynik należy podzielić
na dwa bo każde uściśnięcie dłoni policzyliśmy podwójnie, z punktu widzenia jednej i drugiej
osoby.
18 sty 16:51
Rudy:
Jeśli osób jest n i każdy musi przywitać się z pozostałymi osobami to uścisków dłoni jest:
n
2 − n = 56
n
2 − n − 56 = 0
Δ = 225
n
1 = −7
n
2 = 8
Odpowiedź: Osiem osób
Każda z ośmiu osób przywitała się z siedmioma pozostałymi (8*7=56) ale wynik należy podzielić
na dwa bo każde uściśnięcie dłoni policzyliśmy podwójnie, z punktu widzenia jednej i drugiej
osoby.
18 sty 16:51
Eta:
źle ! ..... stanowczo za dużo ...
wyjaśniam
n −−−ilość osób i n€N+
osoba nie wita się sama ze sobą , więc wita się z (n−1 ) osobami
i przy powitaniach nie ma rewanżu ( czyli powitań o połowę mniej)
to: 12n*(n−1)= 28
więc n(n−1)= 58
n2 −n −58=0 Δ= 225 √Δ=15
n1= 8 v n2= −7 −−− odrzucamy
zatem
odp: w spotkaniu brało udział 8 osób
18 sty 16:53