PROSZĘ Pomóżcie rozwiązać równanie :)
beata: Rozwiąż równanie: 1/(x
2+x−2)+1/(x
2−3*x+2)=6−x/[(x−2)(x−2)(x+2)]
Proszę pomóżcieeee

!
18 sty 21:18
jo: Po prawej stronie równania w liczniku jest 6−x czy x?
18 sty 21:32
beata: Tak 6−x
18 sty 21:34
Godzio:
| 1 | | 1 | | 6−x | |
| + |
| = |
|
|
| x2+x−2 | | x2−3x+2 | | (x−2)(x−2)(x+2) | |
x
2+x−2 = x
2−x+2x−2 = x(x−1)+2(x−1) = (x−1)(x+2)
x
2−3x + 2 = x
2−x −2x+2 = x(x−1) −2(x−1) = (x−1)(x−2)
| 1 | | 1 | | 6−x | |
| + |
| = |
|
|
| (x−1)(x+2) | | (x−1)(x−2) | | (x−2)(x−2)(x+2) | |
będe dalej rozwiązywać jeśli potwierdzisz że w tym przykładzie nie powinno być
| 1 | | 1 | | 6−x | |
| + |
| = |
| |
| x2+x−2 | | x2−3x+2 | | (x−1)(x−2)(x+2) | |
18 sty 21:36
beata: Dokładnie to po prawej stronie równania w mianowniku jest: (x−2)2(x+2)
18 sty 21:40
Godzio: dobra w takim razie:
zał: x∊R−{−2,1,2}
no więc rozszerzamy ułameki
| (x−2)2 | |
| + |
| (x−2)(x+2)(x−2)(x−1) | |
| | (x+2)(x−2) | | (6−x)(x−1) | |
|
| = |
|
|
| | (x−2)(x+2)(x−2)(x−1) | | (x−2)(x−2)(x+2)(x−1) | |
| (x−2)2+(x+2)(x−2)−(6+x)(x−1) | |
| = 0 /*(x−2)(x+2)(x−2)(x−1)
|
| (x−2)(x+2)(x−2)(x−1) | |
x
2 −4x + 4 +x
2−4 −(6x−6+x
2−x) =0
2x
2−4x − 5x +6 − x
2 =0
x
2 −9x + 6 =0
(x−3)
2 =0
x=3
18 sty 21:45
beata: a w odpowiedziach jest 3 oraz 2/3
18 sty 21:48
jo: W odpowiedziach jest ok.
18 sty 21:51
beata: Godzio, będą więc dwa rozwiązania

? Jak znaleźć to 2/3

?
18 sty 21:54
Godzio: czekaj musze poszukać może coś pominąłem
18 sty 21:55
beata: OK
18 sty 21:56
Godzio:
pomyliła mi się końcówka ale i tak coś nie wyjdzie
powinno być x
2−9x + 6 ≠ (x−3)
2 nie zabardzo widze jakiś błąd
po wyliczeniu delty wychodzi
√57
18 sty 21:59
jo:
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika mamy
| | x−2+x+2 | | 6−x | |
|
| = |
| |
| | (x−1)(x−2)(x+2) | | (x−2)(x−2)(x+2) | |
| 2x | | 6−x | |
| = |
| /* (x−2)(x+2) |
| (x−1)(x−2)(x+2) | | (x−2)(x−2)(x+2) | |
2x(x−2) = (6−x)(x−1) ⇒ 3x
2−11x+6 = 0
rozwiązując to równanie kwadratowe wychodzi:
18 sty 22:00
Godzio:
już znalazłem bład

(x−2)
2+(x+2)(x−2)−(6
−x)(x−1))=0
niby taki mały a wszystko psuje popraw z tym już sobie dasz rade
18 sty 22:06
Godzio:
już masz zrobione
18 sty 22:06
beata: Wielkie dzięki


Tak, metoda sprowadzania do wspólnego mianownika prowadzi do właściwego
rozwiązania

A może pomożecie mi jeszcze w jednym



? Z parametrem:−?
18 sty 22:08
justka:
znalazłam błąd w ostatnim ułamku w liczniku powinno być: (x−2)2 + (x+2)(x−2)−(6−x)(x−1)
18 sty 22:08
Godzio:
możesz dać
18 sty 22:09
jo: Godzio, daj znać następnym razem że rozwiązujesz bo ja się upewniam jak wygląda równanie (co
powinno dać do zrozumienia że podam odpowiedź) a później się rozpisuję (a to trochę trwa w
takich przypadkach) i nic z tego...

Mam nadzieję że przykład już jasny.
18 sty 22:09
beata: Rozwiąż równanie z parametrem: (x−a)/x=(x+a)/(x+1)
18 sty 22:11
Godzio:
będe pamiętać
18 sty 22:12
beata: Obaj macie rację jo i Godzio
18 sty 22:13
Godzio: zał: x≠0 x≠1
| x−a | | x+a | |
| = |
| mnożymy na krzyż
|
| x | | x−1 | |
(x−a)(x−1) = x(x+a)
x
2 − x −ax − a = x
2 +ax
−x−2ax − a =0
−x(1+2a) =a
| | 1 | | 1 | |
dla a=− |
| v a = 0 sprzeczność ( −x*0 = − |
| , −x = 0 => x=0 co jest niezgodne z |
| | 2 | | 2 | |
zał. )
| | 1 | |
dla a=R − U{− |
| } 1 rozwiązanie
|
| | 2 | |
18 sty 22:23
beata: Pomożecie

?

Podajcie chociaż sposób rozwiązania.
18 sty 22:24
beata: Sprzeczne dla a =1/2 czy −1/2 ? W odpowiedziach jest też, że sprzeczne jest dla a=1
18 sty 22:28
beata: Aha w mnożeniu z lewej strony powinno być + a
18 sty 22:31
Godzio:
ehh już zmęczony jestem
x
2 − x − ax +a = x
2 +ax
−x−2ax + a =0
−x(1+2a) = −a
sprzeczne:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a=− |
| ( −x* 0 = |
| => 0 = |
| )
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a=0 ( −x = 0 => x=0 − > nie zgadza się z zał. )
| | 1 | |
ale dlaczego 1 ? przezcież skoro wyjdzie |
| to jest dobrze
|
| | 3 | |
18 sty 22:37
beata: Godzio, znalazłam błąd w twoim mnożeniu (x−a)*(x−1)=x(x+a) powinno być x
2−x−ax+a=x
2+ax i
otrzymam −2ax−x=−a i co dalej



?
18 sty 22:41
beata: Taka odpowiedź jest w podręczniku:
x=a/(1−2a), dla a≠0, a≠1/2, a≠1; równanie sprzeczne dla a=0, a=1/2, a=1
18 sty 22:45
beata: Bardzo bardzo dziękuję Ci za pomoc − piszesz, że jesteś zmęczony, więc spieszę żebym choć
zdążyła Ci podziękować.
Pomyślę jeszcze nad tym przykładem
18 sty 22:49
Godzio: sprawdź czy dobrze przepisałaś przykład w takim razie
nie powinien być tak:
bo wtedy
zał: x≠0 x≠−1
(x−a)(x+1) = x(x+a)
x
2 +x −ax −a = x
2 +ax
x−2ax = a
x(1−2a) = a
i wtedy sie wszystko zgadza
18 sty 22:49
beata: Tak "+" przepraaaaaaaaaszam
18 sty 22:51
Godzio: 
no to wszystko już się zgadza
18 sty 22:51
Godzio: | | 1 | |
sprzeczne : dla a = 0 v a= |
| v a=1 |
| | 2 | |
18 sty 22:52
beata: Bardzo Ci dziękuję za korepetycje

Do usłyszenia

Pozdrawiam i dobranoc

Ja niestety muszę jeszcze trochę popracować.
18 sty 22:54